monstera

Monstera skvostná: Solitéra, která dělá čest svému jménu

Zeleň má pozitivní vliv na naše zdraví. Velmi oblíbenou rostlinou nejen u designérů je monstera skvostná. Pokojovka, která může dorůst obřího rozměru a zaujme svými listy, které jsou velmi dekorativní. Avšak pozor! Vzhledem k tomu, že se se jedná o jedovatou rostlinu, je třeba umístit mimo dosah dětí a zvířat.

Charakteristické pro tuto rostlinu jsou lesklé zelené listy, které mají hluboké trhliny. Monstera pochází z tropických deštných lesů, kde dokonce kvete a plodí jedlé ovoce. V našich podmínkách nelze očekávat sklizeň plodů, což však neubírá nic na impozantním vzhledu rostliny.

Monstera se projeví v plné kráse, pokud jí budou dopřány teploty v rozmezí 20 až 30 °C a dostatek světla, což má vliv na listy. Nedostatek světla způsobí špatný vývin listů a bez tvorby typických trhlin, ale taktéž přímé sluneční záření není žádoucí, neboť to může způsobit blednutí a žloutnutí listů.

Kam s ní aneb kam umístit tento skvost?

Ideální klenot do vytápěné zimní zahrady, většího interiéru – haly, chodby apod. Při pěstování v bytě, kde je sušší vzduch, je třeba rostlinu denně rosit a mokrou houbičkou či hadříkem utírat prach z listů.

Jak je to se zálivkou a hnojením?

Zde je třeba dbát opatrnosti, neboť monsteru zaléváme až tehdy, kdy kořenový bal je dokonale proschlý, tj. jednou za pár dnů, jednou týdně. Hnojení provádíme jednou za dva týdny prostřednictvím slabé dávky hnojiva určeného pro zelené rostliny. Monstera skvostná vám bude vděčná za hnojení i v zimním období, kdy však stačí jednou za měsíc a půl či dva měsíce.

monstera deliciosa - Monstera skvostná: Solitéra, která dělá čest svému jménu

Zdroj foto: en.wikipedia.org            Monstera deliciosa

Přesazování v kompetenci větších a větších nádob

Mladou rostlinu přesazujeme jednou za rok a to do květináče s drenážními otvory. Zvolte lehčí zeminu, která bude dostatečně propustná a ve složení rašeliny, humusu, písku a drnovky. Starší rostlinu 3 až 4 let stačí přesadit jednou za dva roky, kdy už budou kořeny prorůstat drenážním otvorem. U nejstarších rostlin je možné vždy na jaře vyměnit vrchní část zeminy za novou.

Rozmnožování a správná péče o vzdušné kořeny

Rostlinu lze poměrně snadno namnožit. Postačí jen uříznout list spolu se vzdušným kořenem a dát zakořenit či rovnou vysadit do zeminy. Zkusit můžete i variantu, kdy utrhnete list a dáte do vody. Zanedlouho by na něm měly začít růst kořínky.

Každý vzdušný kořen nemusí být sice v hlíně, ale u starší rostliny může být škodlivé případné odřezávání vzdušných kořenů či ponechání, neboť monstera potřebuje živiny, které právě těmito kořeny absorbuje. Snažte se co nejvíce vzdušných kořenů zapíchnout a navést zpět do květináče.

Když monstera nedosahuje plné krásy aneb jak eliminovat problémy

Pokud osychají špičky u listů, jedná se o suchý vzduch, což je nejčastější svízel v zimě. Náprava spočívá ve zvýšení vzdušné vlhkosti. Ronící kapky na špičce listů se mohou vyskytnout těsně po zálivce, pokud se to stává častěji, značí to příliš vlhký substrát. V tomto případě snižte zálivku. Pokud se listy netvarují a netvoří se v nich typické trhliny, znamená to nedostatek světla či málo nebo naopak nadměrné množství vláhy nebo živin. Pokud rostlině začnou žloutnout listy, může to být nadměrným slunečním svitem.

 

TIP:

 
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Zanechte komentář