Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Recepty

Zapomenuté druhy zeleniny, které pozitivně ovlivňují náš metabolismus

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
18.4.2021
v Recepty, Řeřicha, Šrucha, Zelenina
Doba čtení: 4 minut čtení
A A
0
srucha

Zdroj foto: pixabay Šrucha

Když se řekne zelenina, vybavíme si nejspíš mrkev, salát nebo okurky. Ovšem naši předci by na stejné místo radili třeba i šruchu zelnou, řeřichu nebo třeba potočnici. A na jaké benefity se můžeme těšit, pokud se k těmto polozapomenutým kráskám opět uchýlíme?

Dnes si představíme hned tři z nich. První a nejznámější je určitě šrucha zelná (Portulaca oleracea) nazývaná také portulák nebo po starším způsobu šrucha obecná. Tou další je řeřicha setá (Lepidium sativum), honosící se někdy druhovým jménem zahradní, a pak samozřejmě potočnice lékařská (Nasturtium officinale), zvaná také postaru řeřicha potoční (občas se lze také setkat s pojmenováním  řeřišnice bílá).

Proč vsadit na tuto trojici?

Tyto bylinky si můžete užívat jak v čerstvé, tak i v lehce tepelně upravené formě, což ocení i lidé, kteří mají problémy například se slinivkou břišní nebo jinými orgány. Navíc rostou na každém rohu a to mnohdy spíše jako plevel. A v neposlední řadě nabídnou i zajímavou a příjemnou chuť, takže je můžete bez obav přidat i do jídel určených pro děti nebo náročné strávníky.

Šrucha potěší svou zajímavou chutí

Je mírně kyselá a svěží. Stačí se jen podívat na její šťavnaté lístky a hned budete mít jasno. Dříve se v kuchyni pro své jedinečné vlastnosti využívala zcela běžně. Není totiž vhodná jen do salátů, ale zachutná vám i blanšírovaná – podobně jako jiné druhy zeleniny.

Nabídne i celou řadu vitamínů a minerálů. Jde například o hořčík, vápník, draslík a také omega-3 mastné kyseliny. Ty mají v našem těle celou řadu funkcí. Především posilují látkovou výměnu. A jako bonus dodá šrucha vašemu organismu i množství vlákniny, díky níž je ztíženo ukládání tuků z potravy.

kress
Zdroj foto: pixabay                       Řeřicha

Řeřicha se vyznačuje rychlým růstem  a množstvím vitamínu C

Kdo by neznal řeřichu. Zejména na jaře nám díky svému rychlému klíčení dokáže dozdobit okenní parapety, připravené na velikonoční dekorace. Ovšem stejnou měrou se uplatní i v kuchyni. Již během několika dní ji můžeme sklízet ve stadiu microgreens, kdy také nabídne nejvíce potenciálních účinků.

Potěší zejména vysokým obsahem vitamínu C. Zlepšuje také metabolismu tuků a celkově fungování našeho těla prospívá. A opravdu stačí ji konzumovat jen ve stádiu drobných lístečků, kterými nás oblaží po několika dnech od vysetí na navlhčenou vatu. Na záhonku pak můžete samozřejmě řeřichu dopěstovat i do dospělosti. Myslete však na to, že se vždy rozmnožuje semeny, takže nechcete-li mít zahradu plnou řeřichy seté, snažte se její kvetení i následné dozrávání šešulek redukovat na minimum.

Měli byste vědět: Jako koření do pokrmů a přísadu pro lepší trávení používali řeřichu už staří Římané.

potocnice
Zdroj foto: pixabay                                Potočnice

Potočnice jako lahodná jarní přísada do salátů

Jak už název napovídá, tato bylinka se nejčastěji vyskytuje poblíž potoků a dalších vodních ploch. Poznáte ji snadno podle křehkých svěže zelených kulatých lístků a bílých květů. Ale i když je její sezóna převážně na jaře, jejích benefitů si můžete bez problémů užívat po celý rok. Potočnice je totiž velmi vstřícná k mrazení.

Patří mezi zeleninu, která podporuje hubnutí, a to nejenom díky množství vlákniny, ale také díky nabízené podpoře metabolismu. Oceníte ji v salátech, polévkách i jako přílohu k masu nebo jako součást dušené zeleniny.

Polévka z brambor a potočnice

Chce si vyzkoušet vaření našich předků v praxi? Máme pro vás jednoduchý recept, se kterým zaručeně nešlápnete vedle.

  • 1 velká cibule
  • 250 gramů brambor
  • 1 svazek potočnice (možno půl napůl s listovou petrželí)
  • litr zeleninového vývaru
  • 150 gramů zakysané smetany
  • na dochucení citronová šťáva a drcený anýz (není nutné)

A co si s tím vším počít? Nejdříve nakrájejte na kostky oloupanou cibuli a osmahněte ji na oleji. Mezitím oškrábejte brambory, rovněž nakrájejte na kostky přidejte k cibuli. Zalijte vývarem a vařte asi 15-20 minut (dokud brambory nezměknou). Mezitím z bylinek otrhejte lístky a přidejte do vařící polévky. Vařte dalších 5 minut. Sundejte z plotny, vmíchejte smetanu a dochuťte citronovou šťávou  a kořením. Podávejte jako součást oběda nebo jako výživnou večeři.

Náš tip: Polévku lze ještě vylepšit a to tak, že ji budete servírovat s kopečkem ochuceného jogurtu. Jednoduše anýz nedrťte do polévky, ale samostatně v moždíři, přidejte k němu ještě pepř a podrťte společně. Osolte a vmíchejte do jogurtu. Vložte do mírně vychladlé polévky a servírujte. Uvidíte, že tento drobný detail vaše jídlo skvělé ozvláštní. Před podáváním samozřejmě lze polévku také promixovat ponorným mixérem. Získáte tak dokonale hladký krém.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: bylinkyreceptzelenina
SdíletTweetPin
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

chili 5242933 1280

Květ bez plodu: Jak nedostatek bóru ohrožuje úrodu kvetoucích plodin

od Jitka Chvapilova
20.7.2025
0

Květy bez plodů: Zdravá, plodící rostlina je výsledkem souhry mnoha faktorů – od kvalitní půdy, přes správnou zálivku až po...

tykve

Úpal u dýní a tykví ohrožuje úrodu i zdraví rostlin

od Jitka Chvapilova
19.7.2025
0

Dýně a tykve patří k nejoblíbenějším plodinám letních a podzimních zahrad. Jsou ceněné nejen pro svou bohatou úrodu, ale také...

Další příspěvek
chili

Poctivé feferonkové pesto vám pomůže i v boji proti virům

kombucha lahev

Proč si vyrobit kombuchový ocet? K vašemu zažívání je šetrnější a nabídne více zdravotních benefitů

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

four + 5 =

Mohlo by vás zajímat

zahradničení

Rostliny, které byste neměli pěstovat v těsné blízkosti

13.12.2020
natural pool 2732943 1280

Přírodní bazény jako hit léta

9.6.2025
hluchavka

Které bylinky sbíráme na jaře a jaké mají léčivé účinky

13.11.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena