Odrůdy rybízů: Rybízy můžeme dělit na rané a pozdní podle doby dozrávání, ale také na červené, bílé a černé podle barvy plodů. Ve všech skupinách existuje mnoho odrůd, ze kterých můžete vybírat.
Červené rybízy

Zdroj foto: André Karwath aka Aka, CC BY-SA 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5>, via Wikimedia Commons
Red Lake
Odrůda Red Lake je stromková odrůda vyšlechtěná v USA, většinou roubovaná na odnož meruzalky zlaté. Jedná se o středně plodnou odrůdu, která potřebuje těžší půdy s dostatkem živin. V dalších letech po výsadbě se doporučuje přihnojovat minerálním hnojivem. Má středně bujný růst, ale potřebuje zmlazování. Trpí středně antraknózou, ostatními chorobami téměř netrpí. Plodí v první polovině července. Hrozen červených plodů je dlouhý, poměrně řídce osázeny plody, bobule jsou větší, sladkokyselé a aromatické.
Tatran
Tato odrůda má vysoké výnosy, je vhodná jak pro přímý konzum, tak pro další zpracování, je však náročnější na pěstování. Vyžaduje chráněné polohy, zejména před větrem, nesnáší přemokření půdy, proto je vhodnější půda propustná nebo středně propustná. Její největší výhodou je, že netrpí ani na choroby, ani na škůdce. Plodí ve druhé polovině července. Hrozen je dlouhý, bobule velké, sytě červené, lesklé, dužnina pak tužší, nakyslá a velmi chutná.
Heiznemannův pozdní
Toto je nejpozdnější odrůda červeného rybízu. Potřebuje pořádně vyzrát a dozrává až od poloviny srpna do poloviny září. K tomu však potřebuje půdy s bohatstvím živin a dostatek vláhy. V suchých letech bude potřebovat dodatečnou zálivku. Hodí se pro přímý konzum i další zpracování, vzhledem k pozdní zralosti se z něj dají vyrábět i mošty a vína. Je odolný vůči chorobám. Hrozen je velmi dlouhý, bobule jen středně velké, sytě červené, dužina je nakyslá a obsahuje větší množství semen.
Losan
Velmi vhodnou odrůdou na zahradu bude Losan. Potřebuje sice výživnou půdu s dostatkem vláhy, ale díky tomu výnos nastupuje velmi brzy, plody jsou kvalitní a sklizeň vysoká a pravidelná. Je odolný vůči chorobám i škůdcům. Dozrává kolem poloviny července. Hrozen je střední až delší, bobule velké, sytě červené, chuť sladkokyselá a výborná.
Černé rybízy
Eva
Odrůda Eva náročná odrůda, která se nehodí všude. Zejména v blízkosti lesa bude napadán rzí vejmutovkovou, a pak bude potřebovat chemickou ochranu. Má rád těžší až středně těžké půdy s dostatkem živin. Dosahuje vysokých výnosů. Dozrává v 1. až 2. červencovém týdnu a hrozen je velký, bobule střední až velké, dužnina sladkokyselá a aromatická.
Viola
Raná odrůda černého rybízu je vhodná i pro malé pěstitele. Je velmi úrodná. Nevyžaduje žádné zvláštní stanoviště nebo půdu, poroste a bude plodit i ve vyšších polohách. Je středně odolná vůči chorobám (zejména rzi vejmutovkové) i škůdcům (svilušky). Dozrává v posledním týdnu června a začátkem července. Hrozen je dlouhý, bobule velké, neopadávají, chutná sladce a má mírné aroma.

Zdroj foto: Bgelo777, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Otelo
Toto je kvalitní odrůda, která hodně plodí, ale také je náročná na stanoviště i pěstování. Potřebuje středně teplé až teplé polohy, úrodnou půdu a dostatek vláhy. Protože je poněkud citlivější na rez vejmutovkovou, doporučuje se nepěstovat v blízkosti lesa. Jinak bude potřebovat preventivní postřik. Plodí v 1. a 2. červencovém týdnu. Hrozen je delší, s velkými bobulemi poměrně hustě posazenými, slupka je černá a lesklá, dužnina šťavnatá a aromatická.
Bílé rybízy
Primus
Tuto odrůdu byste si měli pořídit na svou zahradu, protože je plodná, a přitom nevyžaduje žádné zvláštní stanoviště, půdu ani pěstování, navíc je odolná vůči chorobám i škůdcům. Plodí ve 2. a 3. týdnu července. Hrozen je dlouhý, bobule jsou běložluté, mají tužší konzistenci, šťavnatou a sladkokyselou chuť.

Cabbage – Zelí – Wikipedie (wikipedia.org)
Victoria
Victoria je výnosná odrůda, která má však oproti ostatním bílým rybízům kyselejší chuť (svou chutí se blíží spíše červeným rybízům). Je nenáročná na pěstování, dobře poroste a bude plodit i ve vyšších polohách nebo méně příznivých podmínkách. Není náchylná na choroby a škůdce. Dozrává postupně od druhého do čtvrtého týdne v červenci. Hrozen je velmi dlouhý, bobule velké a hustě osazené na hroznu, šťavnaté, ale kyselejší.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz