Pálivé jídlo: Milovník skutečně pekelně ostrých pokrmů nad něčím podobným nejspíš ohrne nos, ovšem my ostatní, kterým ještě nějaké ty chuťové buňky zbyly, se čas od času s podobným problémem potýkáme. Nádobky na koření totiž umí být velmi zrádné a v pokrmu tak často skončí mnohem více chilli, než jsme původně plánovali.
Naštěstí není hned nutné házet flintu do žita a jídlo za pomalého míchání vylévat do WC mísy. Existuje celá řada triků, které lze vyzkoušet. Snadno tak najdete přesně takový, který doslova padne jako ulitý i vašemu pokrmu.
Na pálivost kapsaicinu skvěle zabírá tuk
Toto základní pravidlo si zapamatujte: pokud vás pálí ústa po nějakých chilli orgiích, nikdy nepoužívejte vodu. Ta bolestivé štípání jen prohlubuje. Mnohem účinnější bude mléko nebo jiný nápoj či prostředek s tukem.
Do jídla tedy můžete klidně přidat smetanu, jogurt nebo právě přímo mléko. Záleží na tom, co máte po ruce a co se k charakteru vašeho pokrmu hodí nejlépe. Přidávejte po lžičkách a průběžně ochutnávejte. Pro větší efekt je vhodné také pokrm ještě jednou provařit, byť tím částečně přijdete o lahodnou chuť mléka.
A nemusí jít jen o produkty z živočišného odvětví. Se zjemněním příliš pálivého jídla vám pomohou i ty rostlinné. Holdujete sójové smetaně nebo třeba mléku z kokosu? Pak je klidně použijte i jako prostředek pro snížení pálivosti. Vyplatí se to, však uvidíte.
Náš tip: tuk pomůže i s pálením kůže tam, kde se omylem dostala do kontaktu s chilli papričkami. Na popálené zápěstí tak naneste jogurt, prsty ponořte na chvíli do čistého oleje apod. I když vás to pálivosti nezbaví úplně, úleva se dostaví zcela jednoznačně.
Na překořeněné jídlo pomohou i složky kyselé
Zatímco mléčné výrobky vás zbaví příliš velké pálivosti i u jídla přepepřeného, následující rada je cílena opravdu jen na kapsaicin v chilli papričkách. Můžete ho totiž částečně zneutralizovat nejenom tukem, ale také kyselými složkami. Právě proto se do tolika pokrmu přidává limetková šťáva nebo ta z citronu.
Ovšem skvělou službu vám udělá i ocet. Ideálně sáhněte po tom vinném, jablečném nebo podobné variantě. Klasický kvasný bývá kyselý až příliš a chuti pokrmu to rozhodně neprospívá. Může jít samozřejmě i o octy ochucené, jejichž nabídka je opravdu široká (a snadno si je vyrobíte i v domácích podmínkách).
Na závěr pak nezapomeňte jídlo doladit i po chuťové stránce jednoduše tak, že do něj přidáte cukr. Není to samozřejmě nutnost, ale i tento krok vám pomůže ještě o něco málo více zmírnit pálivost jídla. Navíc překyselené jídlo může být pro naše zažívání ještě horší, než to přepepřené nebo s vysokým obsahem chilli.
Vsadit lze i na doplnění pokrmu již použitými složkami
Zní to poměrně obtížně, ale skutečnost je až prostince jednoduchá. Stačí, pokud si vyberete složky, které vašemu jídlu dominují, a ty poté do pokrmu ještě jednou přidáte – třeba v propasírované formě. Skvěle se takto dá použít třeba rajčatový protlak (nebo rajčata), čočka, sýr apod. Chuť pokrmu tak nijak nenarušíte a pálivost zároveň snížíte na únosné maximum.
Vždy pak lze finální dojem ještě doladit právě výše zmíněným mlékem nebo octem. V každém případě se řiďte charakterem jídla a podle toho volte ingredience. A vsadit můžete i na kusy brambor nebo jablek, které v jídle povaříte a poté vyhodíte. I ony dokáží pálivost o nějaký ten stupínek stáhnout. Pomohou vám tak zvýraznit v pokrmu i jinou složku, než právě tu pálivou. A pokud by vám po jejich odstranění přišlo jídlo příliš mdlé, použijte nějaké ty bylinky. Výsledný dojem dokáží skvěle zachránit. Za trochu té námahy to tak rozhodně stojí.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz