Ostrá a pálivá chuť na jazyku, slzy v očích. Víte co za to může? Látka zvaná kapsaicin, která je obsažená v chilli papričkách. Má prokazatelně pozitivní účinky na náš organismus, ale může i škodit.
Chilli pochází ze Střední Ameriky, je používána jako hlavní ingredience mexické kuchyně. Je to malý keř, s dřevěnou stopkou. Kvete bílými květy, které se postupně mění na lusky různého tvaru, velikosti, barvy. V závislosti na typu odrůdy může být také chilli paprička různě pálivá.
Její pálivost se měří podle speciálních jednotek, tzv. Scovilleho stupnice. Sladká paprika – 0, jalapeno – 2500-4000 jednotek, nejpálivější mexické habaneros mohou dosáhnout od 200 000 po 500 000 jednotek. Habaneros pochází z ostrova Yucatgán a řadí se mezi nejpálivější na světě. Je třeba jejich konzumaci zvážit.
Co je kapsaicin
Chemicky se jedná o alkaloid, který dává chilli papričce silný, štiplavý a pikantní charakter. Podle studií má antibakteriální, antikarcinogenní a analgetický účinek. Může snížit hladinu LDLhcolesterolu. Jeho původní funkcí byla pravděpodobně ochrana před houbami a plísněmi.
Kapsaicin také napomáhá hubnutí, zrychluje metabolismus, dokáže pomoci i při cukrovce. Stimuluje žaludeční sekreci a urychluje trávení, také tlumí chuť k jídlu.
Masti a krémy, pomáhají při artritidě. Může být také použít jako lokální anestetikum. Snižuje riziko vzniku infarktu a cévní mozkové příhody. Jsou známé kapsaicinové náplasti, které ulevují od bolesti zad.
Ne každému však konzumace chilli papriček dělá dobře, můžete mít i trávicí obtíže. Chilli papričkami se lze i předávkovat. U některých osob může negativně působit na krevní tlak a tep. Někdy také vyvolává zarudnutí a tvorbu puchýřků.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz