kuře

Umíte naložit kuřecí maso po mexicku? Chilli tentokrát nechte doma

24.6.2019
374 Zobrazení

Už se chystáte poprvé vytáhnout zahradní gril nebo prostě hledáte zajímavý recept na nedělní oběd? Pojďme se trochu potěšit mexickým sluníčkem. A nebojte se, s chilli budeme šetřit, Mexiko to totiž umí i nepálivě, ovšem s o to větší chutí. Jak tedy udělat kuřecí maso po mexicku?

Určitě kde začíná a končí původní mexická kuchyně by bylo, vzhledem k množství nejrůznějších osadnických a imigračních vln, poměrně složité. Ale nevadí, tyto recepty pocházejí ze současného Mexika, byly otestované na pravém mexickém grilu a dovezeny do Čech cestovatelskými nadšenci. Který z nich si získá vaše srdce nejvíce?

Marináda Chipotle:

Uznáváme, tahle maličko pálivá je. Ale na mexické poměry jde spíše o čajíček.

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce drceného česneku
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička sušené cibule

Všechny ingredience smíchejte a naložte maso do marinády, nejlepší je uzavíratelná nádoba nebo pytlík, v níž můžete vše důkladně protřepat. Doba odpočinku masa je minimálně dvě hodiny v chladu, jinak nemají jedinečné chuťové složky pražádnou šanci proniknout do struktury masa. Ale klidně nechte kuřecí maso naložené i přes noc.

Marináda Chimichurri:

Vinný ocet dodá masu netušenou křehkost. Kdo nezkusil, neuvěří.koriandr - Umíte naložit kuřecí maso po mexicku? Chilli tentokrát nechte doma

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička čerstvého nebo sušeného koriandru
  • 1 lžička čerstvé nebo sušené petrželky
  • 1 lžička kmínu

Marináda z citronu a česneku:

Klasika, která neurazí. A málokdo by tipoval, že je ze země sombrér.

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • šťáva z jednoho citronu
  • 4 lžíce drceného česneku
  • 1 lžička červené papriky (nejlépe vločky)

Marináda z medu a hořčice:

A ještě jednou tradiční recept, určený zejména na grilování. Ale i v troubě mu to sluší. Stačí péct maso zároveň s marinádou asi na 180 °C.

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce normální nebo dijonské hořčice
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička pepře

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář