brusinka

Brusinky jsou chutné a zdravé ovoce. Vypěstovat si je můžete na zahradě i v nádobě

Velmi lahodné a zdraví prospěšné ovoce, které můžete pěstovat i v klasickém květináči a stejně tak na zahradě. Však kdo by si nechtěl vypěstovat přírodní zdroj antioxidantu. Záleží už na každém, jaké variantě dá přednost. V zahradnictví či na internetu je na výběr brusinka velkoplodá, kanadská či pravá.

Jaro je ideální pro výsadbu

I když doba pro vysazování není striktně dána, jarní období je nejvhodnější. Pokud budete pěstovat brusinky na zahradě, je třeba vybrat vhodné stanoviště. Ideální je polostinné místo, bez přímého slunce. Půda by měla být propustná, dostatečně vlhká a zejména kyselá. Zde je i důležité pravidelné odstraňování plevele, který by zbytečně rostlinu dusil. Rostlina se hodí do okrasných záhonů i vřesovišť. Rostlina ocení mulčovací kůru, neboť ta se postará o potřebné udržení vláhy.

Před samotným zasazením je třeba připravit dostatečně velkou jamku, která by měla být na každé straně zhruba o pět centimetrů větší, než je bal z kontejneru. Jamku vysypte čistou rašelinou nebo alespoň půdou smíchanou s rašelinou. Co se týče hnojení, tak jsou vhodná hnojiva, která neobsahují vápenatou složku. Pokud budete sázet jen výhonky, první úrodu je možné očekávat za dva roky.

Brusinka nepotřebuje řez. Pouze u rostlin starší jak šesti let je vhodné hned na začátku jara seříznout. Tento druh ovoce je mrazuvzdorný, na zimu pro jistotu lze přikrýt chvojím či zahrnout listím. Pokud některé větvičky přemrznou či se polámou, na začátku jara stačí takto poničené části seříznout. Omrznutí plodů se není třeba obávat, neboť dokonce po prvních mrazících bývají plody ještě více sladší.

květ brusinky - Brusinky jsou chutné a zdravé ovoce. Vypěstovat si je můžete na zahradě i v nádobě

Zdroj foto: cs.wikipedia.org                                květ brusinky

Pěstování brusinky v květináči

Pokud se rozhodnete pro pěstování v květináči či v jakékoliv jiné nádobě, je nutné nezapomenout na drenáž k obvodu přebytečné vody. Rostlina koření mělce, což může být problém při odstraňování plevelu, proto se právě jako vhodná a efektivní možnost nabízí mulčovací kůra.

Nutné je hlídání vlhkosti, neboť rostlina špatně snáší přelití. Pokud k tomu dojde, odumírají nové výhonky a posléze odumře celá rostlina. Brusinku neokopávejte, neboť jak je uvedeno výše, rostlina mělce koření a do okolí se rozrůstají podzemní oddenky. Plevel pouze vytrhávejte. Pozitivní je, že rostlina nebývá napadena chorobami ani škůdci. Jediné co může rostlinu ohrozit, jsou houbové choroby, které zapříčiní opadávání listů, ale na kvalitu plodů nemají vliv. Ovoce dozrává od srpna do října. Sklízí se jen dostatečně vyzrálé červené plody.

Léčivé a blahodárné účinky

Především se jedná o jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Dále ovoce obsahuje kyselinu citronovou a jablečnou, karotenoidy, flavonoidy, třísloviny, pektin, vitamíny a další prospěšné látky pro lidský organismus.

Brusinky mají rovněž antimikrobiální efekt, jenž společně s taninem působí pozitivně na trávicí soustavu, dochází k obnovení střevní mikroflóry. Konzumací ovoce zlepšíte prokrvení dolních končetin, účinná prevence křečových žil. Brusinky jsou doporučeny i při diabetu, hypertenzi, nemoci sítnice oka. Pokud budete jíst brusinky, tak dojde ke snížení množství cholesterolu v krvi, k podpoře pružnosti cév, prevenci proti mozkové mrtvici a infarktu. O tomto ovoci je známo, že má močopudný účinek a dezinfikuje močové cesty.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít