Česneková tráva (Tulbaghia violacea) je netradiční bujná a trsnatá rostlina. Ve volné přírodě se rostlina vyskytuje v Jihoafrické republice. Jak už z názvu vyplývá, rostlina má česnekové aroma a můžete si ji vypěstovat i doma v květináči a to hned z několika důvodů.
Rostlina původem z Afriky se však čím dál častěji objevuje i v tuzemsku. Jelikož se jedná o nenáročnou rostlinu, která však není mrazuvzdorná, je tak možné její pěstování v interiéru coby pokojovou rostlinu, kterou je možné letnit.
Atraktivní trvalka s léčivým účinkem
Základ tvoří protáhlá odnožující cibulka, ze které postupně vyrůstají úzké a ploché listy s kolísající délkou od 20 do 50 cm. Zhruba dvouletá rostlina vytváří v jarním období, někdy i později, stvol s řídkým okolíkem drobně fialových a přibližně 5 cm dlouhých květů, které činí rostlinu více zajímavou.
Rostlina roste jako trvalka a postupem času vytváří trsy listů odnožujících cibulek. V našich podmínkách není vhodná k trvalé venkovní výsadbě. Je však rozhodně pozoruhodnou pokojovou rostlinou, která má léčivé účinky a rovněž ji lze využít i v kuchyni. Přestože rostlina má česnekové aroma, tak po konzumaci není cítit, což má značnou výhodu oproti česneku. Nať je možné odřezávat a využívat po celý rok.
Pěstování česnekové trávy


Rostlina potřebuje propustný a neutrální substrát, ideální zemina pro pokojové rostliny. Pěstuje se na slunném stanovišti. Vhodné je umístění na okenní parapet. V letním období je možné rostlinu mít na balkoně, terase či zapuštěnou s květináčem na slunném místě do záhonu. Sklízet můžete celoročně a to tak, že odříznete potřebné množství stébel nad kořenem, podobně jako u pažitky. Jemně nasekaná stébla je možné zmrazit.
Okrasná i jedlá bylina
Pokud rostlinu necháte přes léto venku, působí i jako spolehlivý odpuzovač hrabošů a krtků. Jedlé nejsou jen listy neboli stébla, ale také květy. Převážně se používají čerstvé listy coby koření. V kuchyni lze česnekovou trávu použít obdobně jako pažitku, tj. do pomazánek, polévek, na brambory, do salátů, omáček. Hodí se i k dušené zelenině či masu. Nasypat můžete česnekovou trávu na chleba, přidat do tvarohu. Je ideální ingrediencí do bylinkového másla.
Příznivé účinky na lidský organismus
Listy poslouží coby koření i jako účinná léčivka. Pravidelná konzumace čerstvých listů snižuje krevní tlak, cholesterol, působí preventivně proti rakovině a je efektivní při léčbě rakoviny jícnu, působí proti střevním parazitům, je prevencí arteriosklerózy. Bylina je vhodná při léčbě chřipky, nachlazení.
Domorodci v Jižní Africe s ní léčí kašel, virová onemocnění. Byly prokázány také antibakteriální účinky. Jedná se o úžasnou pochoutku, která dokonale prospěje i vašemu zdraví. Co se týče účinné denní dávky, tak stačí i tři čerstvé listy, ať už na chlebu, v pomazánce apod. Pokud byste chtěli si udělat léčivý odvar, tak stačí dvě lžičky usušených listů či jedna polévková lžíce a to zalít ¼ studené vody, nechat přejít varem a deset minut louhovat. Pije se dvakrát až třikrát denně.
Jen pozor! Nesmí se užívat v případě průjmu a při žaludečních vředech.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz