chlupaty pomeranc

Narančila aneb chlupatý pomeranč, který si lze vypěstovat doma

Pěstování exotické rostliny v mnohých vzbuzuje výzvu. Většinou se však jedná o náročnější podmínky a neúspěšné pokusy. To však neplatí pro pěstování chlupatého pomeranče (narančila). Dekorativní rostlinu plodící chutné plody si můžete vypěstovat na balkoně i doma v bytě.

Název narančila pochází ze španělského naranjilla, pomerančík. Pěstování je velmi jednoduché, tudíž zvládne i začátečník. Lze se řídit zkrátka tím, že rostlina bude v létě venku a v zimě doma. Věřte, že plodí jak o závod.

Narančila (Solanum quitoense) náleží do čeledi lilkovitých, ale právě oranžově barevné plody evokují svým vzhledem pomeranče. Nicméně ve své domovině, kterou je severní část jihoamerických And, se běžně používá starý indiánský název lulu či lulo. U nás chlupaté pomerančíky zakoupíte tedy pod počeštěným názvem, tj. narančila, ale co je mnohem lepší a pozitivnější, že si lze tuto dekorativní krásnou rostlinu pěstovat doma a sklidit vlastní chutné plody.

Atraktivní rostlina s voňavými a lahodnými plody

Narančila je vytrvalou keřovitou rostlinou, která ve své domovině vyrůstá do výšky dvou až tří metrů. Nebojte se, u nás vyroste zhruba do 80 až 110 centimetrů. Listy rostliny jsou plstnaté, mohutné, vykrojené. Mají nafialovělou barvu a jsou velmi dekorativní. Nejinak tomu je i v případě květů, které mají bílé či nafialovělé zbarvení a v průměru mají okolo 3 centimetrů. Typické je vyrůstání ve skupinách ve výšce cca 60 až 80 centimetrů. Rostlina je nejen krásná, atraktivní, dekorativní, ale také přináší i užitek v podobě plodů.

narancila - Narančila aneb chlupatý pomeranč, který si lze vypěstovat doma

Zdroj foto: en.wikipedia.org

Jak na úspěšné pěstování aneb co narančila potřebuje?

Rostlinu je možné pěstovat bez problému celoročně v bezmrazém skleníku či velké nádobě s možností letnění. Narančila potřebuje kyprou, výživnou zeminu. Ideální volbou je zahradnický substrát. Je třeba rostlině dopřát vydatnou a pravidelnou zálivku, stejně tak přihnojování. Nicméně není třeba to s hnojením přehánět. Jedná se vskutku o nenáročnou exotickou rostlinu.

Důležité je, aby se rostlina na venkovní stanoviště dávala až koncem května či na začátku června a naopak na podzim a zimu byla umístěna trvale v interiéru. Rostlina velmi těžko snáší teplotu nižší jak 5 °C. Proto je vhodné přes zimu rostlinu mít na světlém místě o teplotě v rozmezí 10 až 17 °C a omezit samozřejmě zálivku. Rostlina nemá ráda přemokření, ale také je třeba se vyvarovat toho, aby došlo k přeschnutí kořenů. Pokud bude mít rostlina tyto podmínky, obdaruje vás svými krásnými květy již po čtyřech měsících od výsevu. V únoru je možné rostlinu seříznout pro dosažení keřovitého tvaru.

Rostlina má ráda polostín či slunné místo, ale ne přímé slunce. Semena se vysévají do propustné zeminy zhruba 0,5 až 1 cm hluboko a klíčí za 25 až 40 dní.

Exotický klenot s příchutí ananasu, malin a jahod

Plodem jsou kulaté bobule o velikosti rajčete mající žluto-oranžovou barvu, sytě zelenou dužinu obdobnou jako kiwi a porostlé jsou na povrchu jemnými chloupky, které se velmi snadno odstraní otřením pomocí hadříku. Plod má příjemnou chuť, krásně voní. Je třeba však konzumovat jen ve zralém stavu, neboť nedozrálý plod není poživatelný.

Ovoce se konzumuje především v čerstvém stavu, ale může se z něj dělat džus, použít do ovocných salátů, přidat do tvarohu, jogurtu apod.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít