Jaro je období, kdy se sklízí naťová cibulka. Náš organismus potřebuje po zimě vzpruhu v podobě vitamínů a minerálů, což naťová cibulka bezpochyby splňuje. Navíc patří mezi první dostupnou zeleninu na jaře.
Naťová cibulka má výraznou, štiplavou, ale zároveň jemnou chuť. Dalo by se říci, že je to aromatičtější verze všem známé pažitky. Zajistí vašemu tělu přísun vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. Můžete si ji zasít doma do květináče, skleníku nebo pařeniště, později i venku. Budete tak mít čerstvý přísun cibulky.
Pěstování cibulky
Semena se dají zasít už v druhé půli února, do pařeniště nebo skleníku. Připravte si kyprou a dostatečně vlhkou půdu, obohacenou kompostem. Pokud se rozhodnete pro domácí pěstování, vysejte cibulku do květináče nebo truhlíku a postavte na světlé místo okenního parapetu. Nejrychleji rostou cibulky v období únor-květen. Už za dva týdny se můžete těšit na několikacentimetrovou, svěže zelenou úrodu.
Cibulku si lze vypěstovat i z cibule sazečky. Na záhon připravte propustnou a dostatečně vlhkou půdu s příměsí kompostu. Na záhonu si vytvořte rýhy a do nich sázejte cibulku, špičkou nahoru a přihrňte každou cibulku hlínou tak, aby byl vidět jen kousíček špičky. Jednotlivé cibulky sázejte přibližně 10-15 cm od sebe. Záhon můžete přikrýt bílou netkanou textilií. Zalévejte cibuli mezi jednotlivé řádky. Takto lze cibuli sazečku pěstovat i v květináči nebo truhlíku.
Zelené výhonky cibulek stříhejte a přidávejte do jídel. Postupně bude cibulka ztrácet na síle a růst pomaleji. Cibulku nakonec vydloubněte a zasaďte si novou. Lze ji vytrhnout a použít úplně celou.
Jak nám cibulka prospívá
Naťová cibulka je plná vitamínu A, B, C a E, antioxidantů. Pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám. Příznivě ovlivňuje trávení a obranyschopnost.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz