salak

Tropické plody rakum a salak – co mají společného?

Zní vám tyhle názvy poněkud exoticky? Důvodem je jejich původ. Takhle se totiž říká dvěma druhům tropického ovoce na ostrovech Jáva a Sumatra. Oba jsou plodem tropických palem, oba se čas od času objeví i na pultech našich obchodů.

Říká se jim také ovoce s hadí kůží, a jakmile je poprvé uvidíte, pochopíte proč. Slupka totiž šupinatého plaza připomíná více než věrně. Nebýt tohoto charakteristického znaku, mohli byste si myslet, že držíte v ruce obyčejný fík…

Salaka … a salaka

Ale teď zpátky na ovocné pulty. Nejste-li opravdoví znalci, pak od sebe salak a rakum na první pohled nepoznáte. Oba jsou stejně hnědí, stejně šupinatí. Ovšem zatímco salak je na omak víceméně hladký, rakum se může pochlubit pěknou řádkou drobných ostnů.

Náš tip: V obchodech se můžete setkat s označením také hadí fík, snakefruit nebo hadí vejce.

Salak je plodem palmy salaky jedlé (Salacca zalacca). Ta pochází z bažinatých oblastí Sumatry a Jávy. Ovšem našim představám o této flóře se trochu vymyká. Nemá totiž kmen – rozvětvuje se ještě pod zemí. Velké zpeřené listy mohou dorůstat až sedmi metrů délky. Řapíky jsou hustě ostnité (jednotlivé trny mohou mít až 15 centimetrů na délku), takže na první pohled připomínají úzké kmínky. Lícová strana listů je zelená, spodní pak přechází lehce do nachova.

Jde o rostlinu dvoudomou. Samčí, více než metr dlouhá květenství tvaru válečku, jsou upevně uzavřena v listenech, samičí květenství jsou o poznání menší (pouhých 30 cm) a vyrůstají z paždí listů.

Plody rakumu pak najdeme na palmě Salacca wallichiana. Své příbuzné se velmi podobá. Její původní rozšíření zasahuje přes Malajsii, Barmu, Sumatra a Thajsko až po Vietnam.

Zajímavost navíc: Salak existuje celkem asi 20 druhů. Nejvíce jich roste na Borneu, kde můžete narazit hned na 12 druhů, z toho 8 endemických – ty se nikde jinde na světě nevyskytují.

rakum 300x199 - Tropické plody rakum a salak - co mají společného?

Zdroj foto: en.wikipedia.org           Rakum

Salak je jako tvrdá hruška s vysokým obsahem železa

Až budete svým přátelům toto ovoce popisovat, můžete použít právě tato slova. Dužina, ukrývající se pod tenkou slupku, je poměrně tuhá a suchá. Chutná však po hruškách a po ananasu, je-li správně zralá. To lze bohužel u exportovaných plodů poznat jen stěží. Dobrým vodítkem je lehká ovocná vůně a tuhost celého plodu. Měkká konzistence značí přezrálost, a tehdy v chuťovém prožitku převáží spíše hořké tóny. A je jedno, zda máte na mušce salak nebo rakum.

Dužinu zbavte nejedlých semen a konzumujte syrovou, případně ji použijete jako součást ovocných dezertů. Je velmi osvěžující. Ovšem také značně kalorická. Z tohoto důvodu jde o oblíbené ovoce cestovatelů. Kromě vysokého množství železa, zmíněného v úvodu, obsahuje salak také vitamíny B a C, fosfor, sodík, draslík a vlákninu.

Díky své sladkokyselé chuti je skvělý také k výrobě džemů nebo také do koláčů. V Indonésii se pak ze salaku vyrábí také zajímavě chutnající sirup nebo víno. Nezralé plody se pak nakládají a konzervují podobně jako zelenina.

Náš tip: Salak oloupete snadno, stačí nalomit špičku plodu a poté tenké pásy slupky oddělit. U rakumu si vezměte k ruce nůž, přítomné trny totiž podobnou manipulaci značně ztěžují.

Účinky na zdraví

V lidovém léčitelství se plody salaky jedlé používají zejména při průjmech, kdy dokáže doplnit do těla množství důležitých živin. Díky tomu najde své uplatnění i při dietách. Ve střevech se navíc déle rozkládá, takže jsou minerální  látky dodávány tělu postupně. Déle se cítíme sytí a v pohodě.

Obsah draslíku a pektinu je dobrý také pro výživu mozku, mimo jiné zlepšuje paměť a koncentraci. Vláknina pak brání zácpě a dokáže částečně zmírnit i nepříjemné pálení žáhy.

Vypěstujte si doma vlastní salakovou palmu

Chcete si domů pořídit botanickou raritku? Pak může být salak dobrým tipem. V každém plodu totiž najdete dvě velká podlouhlá semena, jež v dobrých podmínkách poměrně ochotně vyklíčí. Postačí jim minimální teplota okolo 20 °C a směs zahradního substrátu a písku. Neobejdou se také bez vydatné zálivky a hojného rosení ve chvíli, kdy vystrčí první klíček nad povrch květináče.

Další podmínkou pro úspěšný růst je světlé místo. A pak už vám stačí jen trocha trpělivostí. První list se objeví brzy, pak ovšem přijde až pětileté období velmi pomalého růstu. To je pro salaky typické, takže nezoufejte. Jakmile začne rostlinka růst a sílit rychleji, budete mít vyhráno. Skvěle se adaptovala a odteď ji můžete pěstovat i jako přenosnou krásku. Vysoké listy s dlouhými trny jsou velmi dekorativní a nemusíte si dělat starosti se zimováním, jednoduše ji přeneste do interiéru. Na choroby ani škůdce netrpí, ovšem plodů se v našich podmínkách pravděpodobně nedočkáte.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář