Okra, kiwano, melothria scabra … Ne, tohle není abstraktní soubor zvuků! Jedná se o velmi reálnou zeleninu, která může být pěstována na vašem pozemku. Možná, že některé z těchto plodin znáte z obchodů nebo z cest do jiných zemí. Pokud máte rádi nové chutě a máte možnost experimentovat, vyberte si pár odrůd k osvěžení své zahrádky.
Okra (ibišek jedlý)
Okra přišla do Evropy z Afriky, kde byla používána ve vaření a v kosmetologii po více než jedno století. Okra je bohatá na kyselinu listovou, železo, vápník a vitamíny. Kromě toho obsahuje hodně vlákniny, a proto je užitečná pro trávicí trakt. V Evropě a Rusku je okra obvykle pěstována v jižních oblastech, protože je termofilní. Kromě toho rostliny dosahují výšky 2 m, takže skleník jim moc nesedí.
Semena se vysévají 45 dní před výsadbou v zemi, tedy v polovině dubna, a poté se přesazují na trvalé místo pod igelitový přístřešek na konci jara nebo začátkem léta. Okra by měla být vysazena ve vzdálenosti 30-40 cm od sebe s řádkováním 60-70 cm. Humus se vloží do půdy před výsadbou (1 kbelík na 1 metr čtvereční).
Teplota vzduchu v přístřešku by se měla pohybovat v rozmezí od 20 do 30 ° C.
Rostliny je třeba pravidelně zalévat a krmit komplexními minerálními hnojivy, například nitrofoska (2 polévkové lžíce na kbelík vody každých 2 týdnů) a během plodu také dusičnan draselný (ve stejných poměrech).
Okra se vaří ve slané vodě, dokud nezměkne, přidává se do salátů, polévek, připravují se na jejím základě omáčky. Její mladá zrna připomínají zelený hrášek v chuti a vzhledu ho mohou nahradit v salátech.
Artičok
V Evropě je artyčok považován za lahůdku, mnoho zemědělců ji pěstuje, můžete si koupit semena nebo rostliny takřka všude. Chcete-li pěstovat artyčok a získat přijatelný výnos, musíte toho hodně vyzkoušet. Semena artičoků se zpravidla vysévají 50-60 dní před výsadbou v zemi, tedy na konci března. Před setbou je dobré je přes noc namočit do teplé vody. Klíčky se vysazují v oddělených nádobách se směsí písku, trávníku a humusu v poměru 1: 1: 1.
Sazenice by měla být teplá (20-25 ° C), vyžaduje světlo, dokud se neobjeví první pravý list a pak ji můžete dát do chladnějších podmínek (12-15 ° C). Zpevněné sazenice s 3-4 pravými listy jsou vysazeny na trvalém místě koncem května – začátkem června.
Od okamžiku výsadby až po výskyt pupenů by měl být artyčok často zaléván, pak je nutné zalévání snížit.
Artyčoky jsou bohaté na sodík, draslík, vápník, fosfor, železo, vitamíny A, B 1 , B 2 , C, PP, proto jsou ideální do masa, salátů a teplých jídel. A bujón, který zůstává po varu, může být použit jako doplněk omáček nebo polévek.


Melothria scabra (mexická mini okurka)
Melotrie se velmi podobá našim okurkám, dokonce i chutí. Jde o malou okurku, dosahující pouze 2 cm na délku. Slupka není zelená, ale mramorovaná v odstínech melounové slupky.
Sazenice zeleniny se mohou vysévat na počátku dubna nebo mohou být zasety okamžitě do země současně s okurkami. Semena melotrie jsou velmi malá, v případě opakovaných mrazů použijte krycí materiál.
Napoprvé hnojte každé 2-3 týdny mulleinem nebo kuřecím hnojem poté dejte přednost fosfátovému – draselnému hnojivu. Sbírejte okurky každé 2-3 dny. Nutno pravidelně odstraňovat plevel.
Melotrie se konzumuje jako obyčejná okurka, čerstvá nebo nakládaná.
Kiwano
Další africká exotická zelenina, také známá jako rohatý meloun, je kiwano z dýňové rodiny, příbuzný okurek. Kiwano, stejně jako většina rostlin z našeho výběru, netoleruje chladné počasí. Můžete ji pěstovat v mírném podnebním pásu ve sklenících, délka zeleniny je 3 m, takže je třeba ji podepřít.
Sazenice kiwano se vysévají v druhé polovině dubna, namočené předem, aby osiva změkla. Poté se umístí do nádob s hotovou půdní směsí, prohloubení 3 cm, zalejí se a pokryjí víkem nebo sáčkem. Otevřete nádoby ihned po výsevu semen.
Když je průměrná denní teplota 12-15 ° C, může být kiwano zasazeno do země. Bude se mu dařit jak ve skleníku, tak v otevřeném na slunečném a chráněném od větru prostranství.
Ve skleníku, mezi rostlinami a řadami musíte nechat asi 40 cm, v otevřené půdě můžete rostliny sadit v jedné řadě, například podél plotu ve vzdálenosti 50-70 cm od sebe.
Zeleninu zaléváme teplou vodou 2-3 krát týdně, jednou za 10 dní, hnojíme střídavě organickými látkami (infuze divizny, bylinek nebo kuřecí hnůj) z komplexních minerálních hnojiv, například Kemira (50 g na 10 litrů vody).
Zralé plody se přidávají do salátů, mléka a ovocných koktejlů, samozřejmostí jsou kompoty a konzervy.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz
Komentáře 1