feijoa

Fejchoa: Exotické ovoce nabízející využití v kuchyni i kosmetice

Fejchoa: Pod jakým názvem můžete znát tento druh exotického ovoce? Pozdní léto je obdobím pro sklizeň a následného zpracování a využití. Co vše obsahuje tento druh ovoce a proč je vhodný i pro ty, kdo se snaží zhubnout? Pochutnejte si na šťavnatém ovoci bez jakýchkoliv výčitek svědomí.

Fejchoa, ale také se můžete setkat s dalšími názvy, jako je chilská či ananasová kvajáva, pineapple guava, guavasteen. Exotické ovoce pocházející ze subtropických oblastí Kolumbie, Brazílie a Argentiny se dnes nejvíce pěstuje v Kalifornii, na Novém Zélandu a na pobřeží Středozemního a Černého moře.

Dostupná exotika

Fejchoa potřebuje slunné stanoviště, je teplomilná, což je patrné už ze samotného původu. Slunce rostlině dělá dobře. Rovněž i správná volba zeminy, je potřeba zvolit substrát pro rostliny pěstované v nádobách, který obsahuje hrubozrnný podíl a naopak nižší podíl humusu. Stejně tak by substrát neměl obsahovat rašelinu. Rostlina je žíznivá a potřebuje vskutku vydatnou zálivku, zejména v letních a horkých dnech. Extrémní sucho nedělá rostlině dobře a vede k opadávání listů i plodů.

Nutné nezapomenout i na dostatečnou výživu v podobě hnojení, které se provádí od dubna do září jednou za týden až deset dní. Světlomilná rostlina neboli keřík může dorůst až do 3 metrů. Kvete od května do června. Sklizeň plodů probíhá v pozdním létě. Rostlina má nádherné červeno-bílé dekorativní květy. Jedná se o stálezelenou rostlinu mající šedo-zelené listy. Z tohoto důvodu se provádí řez, buď na podzim po sklizni nebo hned na začátku jara po ukončení vegetačního klidu.

Jelikož jde o teplomilnou rostlinu, je tak vhodnější ji pěstovat u nás v nádobě, letnit a nechat přezimovat v chladné a světlé místnosti s teplotou okolo 8 až 10 °C. Zeminu je třeba udržovat mírně vlhkou a zálivku přes zimu omezit. Rostlina je samosprašná, pěstováním více rostlin se zvyšují její výnosy.

plody aky - Fejchoa: Exotické ovoce nabízející využití v kuchyni i kosmetice

Zdroj foto: cs.wikipedia.org

Zdravé a chutné zelené plody

Plody vejčitého či hruškovitého tvaru připomínají vzhledem mango, ale jejich chuť je něco mezi ananasem, lesními jahodami, kiwi a angreštem. Pozdní léto je dobou sklizně těchto lahodných plodů. Zelené plody po sklizni lze ihned konzumovat. Dužina má krémovou barvu, měkkou a želatinovou konzistenci, jemně zrnitá. Střed plodu je naplněn malými semínky, která jsou měkká a rovněž jedlá. Plody mají sladkou a výraznou vůni.

Nejlepší chuti dosahuje plod ve stádiu značné zralosti, když je slupka měkká a poddajná. Vzhledem k tomu, že plody jsou velice citlivé na sebemenší otlak a v pokojové teplotě nevydrží dlouho, je možné skladování v lednici či je zmrazit. Po rozkrojení je dobré dužinu pokapat limetkou či citronem, aby nezhnědla.

V čerstvém stavu lze plod konzumovat snadno, zkrátka stačí rozříznout a lžičkou vyjíst dužinu, jako je tomu například u kiwi. Stejně tak lze dát ovoce do jogurtu, udělat z něj smoothie, přidat do zmrzliny, vyrobit si z plodů džus apod. Plody jsou však vhodné i do různých ovocných salátů či nepečených dezertů. Zde je však vhodné právě pokapat dužinu, aby se zabránilo ke zhnědnutí.

Fejchoa v kosmetice

Plody se používají i v kosmetice, neboť především právě zrníčka tvoří součást přírodních peelingů.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít