Fejchoa: Pod jakým názvem můžete znát tento druh exotického ovoce? Pozdní léto je obdobím pro sklizeň a následného zpracování a využití. Co vše obsahuje tento druh ovoce a proč je vhodný i pro ty, kdo se snaží zhubnout? Pochutnejte si na šťavnatém ovoci bez jakýchkoliv výčitek svědomí.
Fejchoa, ale také se můžete setkat s dalšími názvy, jako je chilská či ananasová kvajáva, pineapple guava, guavasteen. Exotické ovoce pocházející ze subtropických oblastí Kolumbie, Brazílie a Argentiny se dnes nejvíce pěstuje v Kalifornii, na Novém Zélandu a na pobřeží Středozemního a Černého moře.
Dostupná exotika
Fejchoa potřebuje slunné stanoviště, je teplomilná, což je patrné už ze samotného původu. Slunce rostlině dělá dobře. Rovněž i správná volba zeminy, je potřeba zvolit substrát pro rostliny pěstované v nádobách, který obsahuje hrubozrnný podíl a naopak nižší podíl humusu. Stejně tak by substrát neměl obsahovat rašelinu. Rostlina je žíznivá a potřebuje vskutku vydatnou zálivku, zejména v letních a horkých dnech. Extrémní sucho nedělá rostlině dobře a vede k opadávání listů i plodů.
Nutné nezapomenout i na dostatečnou výživu v podobě hnojení, které se provádí od dubna do září jednou za týden až deset dní. Světlomilná rostlina neboli keřík může dorůst až do 3 metrů. Kvete od května do června. Sklizeň plodů probíhá v pozdním létě. Rostlina má nádherné červeno-bílé dekorativní květy. Jedná se o stálezelenou rostlinu mající šedo-zelené listy. Z tohoto důvodu se provádí řez, buď na podzim po sklizni nebo hned na začátku jara po ukončení vegetačního klidu.
Jelikož jde o teplomilnou rostlinu, je tak vhodnější ji pěstovat u nás v nádobě, letnit a nechat přezimovat v chladné a světlé místnosti s teplotou okolo 8 až 10 °C. Zeminu je třeba udržovat mírně vlhkou a zálivku přes zimu omezit. Rostlina je samosprašná, pěstováním více rostlin se zvyšují její výnosy.
Zdravé a chutné zelené plody
Plody vejčitého či hruškovitého tvaru připomínají vzhledem mango, ale jejich chuť je něco mezi ananasem, lesními jahodami, kiwi a angreštem. Pozdní léto je dobou sklizně těchto lahodných plodů. Zelené plody po sklizni lze ihned konzumovat. Dužina má krémovou barvu, měkkou a želatinovou konzistenci, jemně zrnitá. Střed plodu je naplněn malými semínky, která jsou měkká a rovněž jedlá. Plody mají sladkou a výraznou vůni.
Nejlepší chuti dosahuje plod ve stádiu značné zralosti, když je slupka měkká a poddajná. Vzhledem k tomu, že plody jsou velice citlivé na sebemenší otlak a v pokojové teplotě nevydrží dlouho, je možné skladování v lednici či je zmrazit. Po rozkrojení je dobré dužinu pokapat limetkou či citronem, aby nezhnědla.
V čerstvém stavu lze plod konzumovat snadno, zkrátka stačí rozříznout a lžičkou vyjíst dužinu, jako je tomu například u kiwi. Stejně tak lze dát ovoce do jogurtu, udělat z něj smoothie, přidat do zmrzliny, vyrobit si z plodů džus apod. Plody jsou však vhodné i do různých ovocných salátů či nepečených dezertů. Zde je však vhodné právě pokapat dužinu, aby se zabránilo ke zhnědnutí.
Fejchoa v kosmetice
Plody se používají i v kosmetice, neboť především právě zrníčka tvoří součást přírodních peelingů.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz