I když patří lilek mezi teplomilnou zeleninu, v našich zahrádkách už je jako doma. Lilek si umí poradit se zažívacími potížemi a poruchou látkové výměny. Mnoho lidí se lilku vyhýbá, protože si nejsou jisti jeho přípravou. Ta ale není vůbec složitá.
Dip z pečeného lilku
- 2 lilky
- 100 ml bílého jogurtu
- 4 lžíce lučiny
- šťáva z ½ citronu
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- hrst petrželky
- sůl
- olivový olej
Troubu rozpálíme na 200°C a dáme péct lilky. Kůži oloupeme a rozkrájíme je do mixéru, spolu s jogurtem, chilli papričkou, česnekem, lučinou, citronem, petrželkou a rozmixujeme. Dle chuti osolíme. Dip můžeme dát na pita chleba nebo opečené bílé pečivo. Zakapeme olivovým olejem.
Zapečený lilek s parmezánem
- 1 velký lilek
- 500 g rajčat
- sůl
- mletý pepř
- 50 g parmazán
- mozzarela
- snítka petržele
Lilek pokrájíme na tenké plátky a rajčata na měsíčky. Nastrouháme parmezán. Plátky lilku nejprve osmahneme na olivovém oleji a postupně spolu s rajčaty a nakrájenou mozzarelou skládáme do vrstev. Každou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme parmazánem. Troubu rozehřejeme na 190°C. Pečeme zhruba 20 – 30 minut. Nakonec ozdobíme petrželkou.
Zapečený lilek s mletým masem
- 1 lilek
- 300 g mletého hovězího masa
- 1 plechovka sekaných rajčat
- hrst rozmarýnu
- sůl
- pepř
- 1 cibulku
- 1 lžíce olivového oleje
Rozehřejeme si troubu na 180°C, lilek rozpůlíme a dužinu vydlabeme, obě části vydlabaného lilku nevyhazujeme. Nakrájíme nadrobno cibulku a dužinu spolu s mletým masen osmahneme na cibulce dozlatova. Přidáme rozmarýn, sekaná rajčata, sůl a pepř. Ještě asi 10 minut podusíme.
Obě části vydlabaného lilku naplníme směsí z pánve a dáme do trouby zapéct na 15 – 20 minut.
Lilková pomazánka
- 2 lilky
- 5 stroužků česneku
- ½ chilli papričky
- hrst čerstvých bylinek (dle chuti)
- lžíce sezamového semínka
- mletý pepř
- olivový olej
- toasty
- citron na pokapání
Lilek si nakrájíme na větší kostky, posolíme a necháme 20 minut, po uplynutí doby z něj vymačkáme vodu. Česnek a chilli papričku nasekáme nadrobno.
Na pánev dáme olivový olej a osmahneme na něm lilek, česnek, chilli, bylinky, sezamové semínko, mletý pepř a dusíme 10 – 15 minut. Směs necháme vychladnout, rozmixujeme a dáme vychladit do lednice. Pomazánku natíráme na opečený toast a zakapeme citronem.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz