Mauricijská papeda se trochu podobá limetce, protože její kůra má zelenou barvu. Ovšem keře jsou trnité a listy zkroucené jakoby do osmiček. A jak papedu využít v kuchyni?
Odkud pochází
Mauricijská papeda neboli také kafrová limetka (Citrus hystrix) pochází z tropických částí jihovýchodní Asie. Odtud se rozšířila i do Indie, Bangladéše, Indonésie, Malajsie, do Thajska a na Filipíny, do Austrálie i na Floridu.
Jakou má chuť
Jako správný citrus má kořenitou, trochu citronovou příchuť, její chuť je aromatická a trpká.
Papeda se dá v kuchyni použít do polévek, do kari, ke kuřeti, rybám, krevetám a dalším mořským plodům, ale i k houbám a listové zelenině. Je dobré ji kombinovat s kořením, jako je zázvor, bazalka, chilli, česnek, koriandr, badyán, sezam a hodí se k ní i kokosové mléko. Dává se do nápojů s rumem. Plody se dají i kandovat. Zpracovat můžeme i listy, a to jak čerstvé, tak sušené. V lednici vydrží několik týdnů, v mrazáku až rok. Je možné je používat místo bobkového listu, nebo nakrájet na jemné proužky.
Co papeda obsahuje a jak může pomoci našemu tělu
Papeda obsahuje hodně vitamínu C, ale i vitamínu A, a je bohatá na antioxidanty. Přispívá ke zvýšení imunity, má antivirové i antibakteriální účinky, hodí se pro léčení rýmy, kašle, zánětu nosních dutin, zánětů průdušek. Zlepšuje trávení, prospívá zubům i dásním. Přidává se do šamponů proti vším. Kromě toho čistí krev a pozitivně ovlivňuje naši psychiku.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz