Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Pěstování v interiéru

Koření s nezaměnitelnou vůní, chutí a s blahodárným účinkem. Vypěstujte si skořicovník

Kateřina Lulková od Kateřina Lulková
9.6.2020
v Pěstování v interiéru, Stromy
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
1
skořice

Skořice je známé a hojně využívané koření, bývá i součástí mnoha kořenících směsí. Vyniká typickou a ojedinělou chutí i vůní. Skořice, byť pro mnohé je jedním ze symbolů Vánoc, pro své blahodárné účinky, si zaslouží pozornost po celý rok. A co si tak zkusit vypěstovat vlastní skořicovník? Jak na to?

Ohlédnutí aneb co píše historie

První zmínky o skořicovníku lze nalézt v Číně 4000 let před n.l. Už tehdy se jednalo o léčivou i aromatickou přísadu, kterou používali staří Egypťané. Skořice však byla známá i ve starověkém Řecku, jen Řekové nevěděli, odkud rostlina pochází. Dokonce sám Aristoteles se domníval, že je z neznámých končin přinášena velkými ptáky. Až jeho žák Alexandr Makedonský poznal skořicovník při svém tažení do Indie.

Skořice v té době byla vzácná a drahá, není divu, že se o ni svedlo mnoho bojů. Jako první byla známá skořice čínská a od 16. století pak i cejlonská. U nás je skořice známa od 15. století.

Nejstarší koření s léčivým efektem

Skořice patří k nejstaršímu koření na celém světě. Používána byla nejen do pokrmů, ale také coby přísada do kadidel. Skořice podporuje trávení, pomáhá krevnímu oběhu, snižuje krevní tlak, mírní krvácení, zlepšuje metabolismus tuků i cukru u lidí s diabetem, působí proti průjmu, nevolnosti i nadýmání. Skořice se používá i zevně proti revmatismu, vyniká svým dezinfekčním a antibiotickým účinkem, efektivně ničí bakterie. Používá se i jako podpůrný prostředek proti nachlazení, chřipce či kašli. Skořice pomůže i při onemocnění zubů a v případě některých chronických kožních onemocnění.

skořicovník
Zdroj foto: cs.wikipedia.org                          Skořicovník

Jak na pěstování skořicovníku?

Jde o stálezelený strom s vonnými listy i kůrou, má bílé až žluté drobné květy a dorůstá do výšky 2 až 3 metrů. Skořicovník potřebuje výživnou, lehkou půdu a dostatečný přísun vláhy. Skořici v podobě, jakou známe a kupujeme, získáme z prutů, které se musí uřezat několik centimetrů nad zemí u rostlin ve stáří 2 a 3 let. Zatímco u starších rostlin se musí seřezávat nízko nad zemí a ponechat 5 až 6 výhonků, které se musí udržovat v přímém růstu. Ty se pak po dosažení dostatečné délky seříznou a oloupou.

Kůru je nejvhodnější sklízet 2x do roka po 2 až 3 letech. Jakmile se sklidí pruty, tak se z nich oškrábe kůra a ta se následně musí nechat 12 hodin fermentovat. Borka se oškrábe tak, aby zůstala jen tenká kůra. Tyto plátky se naskládají na sebe, sváží a suší. Dle barvy a síly se určuje kvalita. Ohnuté okraje jsou známkou, že je kůra dostatečně usušená. Mezi nejcennější náleží tenká a světlá kůra, která má nejvýraznější vůni, je i nejvíce ceněná a žádaná.

Skořicovník coby rostlina v interiéru

Pěstovat skořicovník lze i doma, je nenáročný a v létě mu prospěje pobyt venku na vzduchu. Jako pokojová rostlina zaujme svými dekorativními listy, které jsou nejdříve červené a posléze zezelenají. Mladé rostliny mají světle zelené listy, zatímco starší tmavě zelené. Jelikož rostlina pochází z tropických krajů, potřebuje vysokou vzdušnou vlhkost a teplotu nad 20 °C.

Přes zimu je třeba rostlinu dát co nejblíže k oknu, aby měla dostatek světla. Rostlině maximálně vyhovuje propustný substrát s příměsí písku, který tak udržuje stálou vlhkost. V zimě se omezí zálivka. Časté rosení rostlina potřebuje po celý rok. Skořicovník bez problému snáší řez, tudíž si lze rostlinu tvarovat a z odřezaných prutů můžete získat koření. Postup viz výše.

 

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: kořenískořiceskořicovníkzahrada
SdíletTweetPin1
Kateřina Lulková

Kateřina Lulková

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Podobné články

muchovník hladký

Stromy vhodné do malých zahrad

od Jitka Chvapilova
9.6.2025
0

Při plánování malé zahrady je důležité promyslet každý detail – a výběr vhodného stromu je jedním z nejzásadnějších rozhodnutí. Strom...

jerab

Jeřáb ptačí – strom plný života pro ptáky, hmyz i včely

od Jitka Chvapilova
29.5.2025
0

Jeřáb ptačí, latinsky Sorbus aucuparia, je jedním z nejvýznamnějších domácích stromů našich lesů, zahrad i parků. Na první pohled působí...

Další příspěvek
kocianek

Kociánek dvoudomý: Pěstujte nenáročnou skalničku

mucenka

Nevšední krása mučenek. Jak se dostala do Evropy

Komentáře 1

  1. Jana Šrámčíková says:
    před 6 roky

    Skořicovník je dobrý chyták pro návštěvy 🙂 Všichni si totiž myslí, že mu voní po skořici i listy. A ono nic 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × three =

Mohlo by vás zajímat

koulenka

Koulenka je skalnička, která zkrášlí každou zahradu

9.6.2020
motýl

Jak vytvořit zahradu, která láká motýly

22.3.2025
stresni solarni panely

Solární panely na klíč – od oslovení firmy až ke komplexnímu řešení

30.1.2022

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena