klanopraška wikiepdia

Schizandra je popínavá bylinka známá z čínské medicíny

Schizandra čínská neboli také klanopraška je popínavá rostlina s nápadnými červenými plody, jejichž účinek se dá přirovnat k ženšenu, zatímco její zelené liány s velkými listy účinně zastíní vaši pergolu. A to už se vyplatí si tuto rostlinu pořídit, že?

Kdy a jak sázet

Sazeničky schizandry si můžete koupit a sázet během celého podzimu. Schizandra potřebuje slunné stanoviště, zejména pokud chcete, aby hojně kvetla a její plody dozrály. Sází se mělce do kypré, propustné půdy s dostatkem živin (půdu doporučujeme vylepšit kompostem). Každá sazenička potřebuje oporu, i když zpočátku bude růst velmi pomalu.

Další péče

K další péči patří zejména pravidelné přihnojování během vegetačního období. Hodí se hnojiva s obsahem dusíku, draslíku a fosforu. V prvních letech je důležitá i zálivka. A protože schizandra má kořeny mělko pod zemí, je dobré ji mulčovat (kůrou nebo posekanou trávou, na podzim i listím). Na zimu pak zejména mladé rostlinky chráníme chvojím.

Kdy se dočkáme plodů a co obsahují

Plodů se dočkáme asi 5 let po výsadbě a dozrávají v srpnu a září. Mají jasně červenou barvu a chutí se podobají rybízu. Obsahují vitamíny C, A, E, vápník, železo, draslík, síru a také poměrně velké množství koenzymu Q10. Používají se tedy na posílení imunity, pomáhají při chřipce a nachlazení, kašli, bolestech hlavy, depresivních stavech a snižují hladinu krevního cukru.

Jak plody uchovávat

Hrozny plodů trháme na podzim, když jsou zcela vyzrálé, a to při slunném počasí. Můžeme je sušit i mrazit. V obojím případě se vyplatí otrhat jednotlivé kuličky, ty přebrat, a dále zpracovávat jen zcela zdravé plody. Sušíme v bedýnkách vyložených pečicím papírem na chráněném, ale větraném místě. Při zamrazování nejprve zamrazíme např. v pekáčku ve slabé vrstvě, aby se nám „neslepily“. Poté je sesypeme do sáčku a uzavřeme.

Čaj z plodů

Nejjednodušším přípravkem z plodů schizandry je posilující čaj. Hrst sušených nebo zmrazených (na podzim samozřejmě i čerstvých) plodů zalijeme šálkem vroucí vody a necháme asi 15 minut louhovat. Poté přecedíme a pijeme ještě teplé, můžeme osladit medem.

Džem z plodů jako náhražka brusinek

Z plodů můžeme také uvařit džem, podle běžného receptu, tj. asi 500 g plodů schizandry a 500 g želírovacího cukru. Směs vaříme 5 minut a ihned plníme do čistých vymytých skleniček. Tento džem můžeme používat ke svíčkové nebo zvěřině jako náhražku brusinek.

 

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Zanechte komentář