mafiny

Mrkev a ořechy? Ideální kombinace pro podzimní muffiny!

Nejbarevnější období roku už je téměř za dveřmi, tak proč si ho neosladit nějakou zdravou dobrotou? Máme pro vás ideální recept, který vám příliš času nezabere a přitom potěší i ty nejmlsnější jazýčky. Jen se nesmíte bát použít i tak trochu netradiční ingredience.

Mrkev, ořechy a sušený zázvor – to je trojice, která přinese malý kousek podzimu i do vaší kuchyně. A jak je použít dohromady, aby vaše chuťové pohárky doslova okouzlily?

Mrkvovo-ořechové muffiny s dotekem zázvoru

Ingredience:

  • 200 gramů hladké mouky
  • 150 gramů mrkve
  • velká hrst vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • jedna lžíce rumu
  • 120 ml slunečnicového oleje (pro více exotickou příchuť zvolte kokosový)
  • 60 gramů velkých rozinek
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 120 ml medu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička sušeného zázvoru

 

Muffiny jsou nejlepší, pokud s jejich přípravou začnete už následujícího dne. Smíchejte rum s pomerančovou šťávou a naložte do něj rozinky. Nechte přes noc nabobtnat.

Druhý den smíchejte ve velké míse prosátou mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a všechno koření (sůl, skořici a zázvor). Ve druhé míse smíchejte všechny tekuté přísady (slunečnicový olej a tekutý med). Sypké přísady spojte s tekutými. Přidejte nasekané ořechy, mrkve nastrouhanou najemno a nakonec okapané rozinky. Zbytek rumu a pomerančové šťávy můžete použít, aby těsto zůstalo dostatečně tekuté. Mělo by volně stékat ze lžíce.

Vše důkladně promíchejte. Připravte si plech na muffiny vyložený papírovými košíčky a do každého dejte velkou lžíci těsta. Košíček by měl být plný maximálně do tří čtvrtin, protože těsto hodně nabude. Troubu rozpalte na 180°C a muffiny pečte 20-25 minut. Jsou hotové, když na zapíchnuté špejli neulpí žádné těsto. Nechte vychladnout a servírujte s čepicí šlehačky nebo třeba čokoládovou polevou.

 

TIP:

Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář

Zavřít