pomelo t wikipedia

Pomelo – citrusový král. Pěstování, zdravotní účinky a použití v kuchyni

7.12.2018
4 654 Zobrazení

Pomelo je jeden z největších citrusových plodů, jenž vzdáleně připomíná grapefruit, avšak bez hořké příchutě. Otázka původu není jednoznačná a jsou tu jisté otazníky a mýty. Nejčastěji je za zemi původu tohoto exotického ovoce označována jihovýchodní Asie, konkrétně Thajsko.

Blahodárné účinky na zdraví

Ovoce, které v sobě ukrývá důležité vitamíny -A i C. V exotickém plodu jsou obsaženy minerální látky, jako je draslík, železo či mangan. Pomelo má minimální obsah cukrů, tuků i sodíku. Díky značnému podílu vitamínu C a draslíku se jedná o znamenitou kombinaci v rámci snížení cholesterolu a zároveň prevenci proti srdečním chorobám a nemocem krevního oběhu. Výše uvedené látky současně mají podíl na pozitivní aktivaci činnosti lidského mozku, paměti i nervového systému. Rovněž mají značný vliv na regeneraci svalů.

Plody tohoto exotického ovoce, které si lze vypěstovat i doma, obsahují poměrně vysoké procento vlákniny, která má pozitivní vliv na trávicí ústrojí. V případě konzumace dochází k posílení imunitního systému a obranyschopnosti organismu. Pomelo má velmi pozitivní účinek proti vzniku nádorového onemocnění. Díky nízké kalorické hodnotě je toto ovoce doporučováno při redukční dietě.pomelo - Pomelo – citrusový král. Pěstování, zdravotní účinky a použití v kuchyni

Kombinace zdraví prospěšných látek v plodu ovoce je výjimečná. Kromě mnoha preventivních účinků má i léčivé schopnosti. Však z dužniny, semen i kůry se v Číně připravuje mnoho léků, různých odvarů i mastí, které se používají při léčbě kašle, otoků apod.

Využití pomela v gastronomii

Ovoce, které se konzumuje především za syrova. Po oloupání je nutné zbavit i bílé slabé slupky, která je hořká. Ve studené kuchyni se používá pomelo do ovocných salátů, ke zdobení dezertů. Lze přidat do bílého jogurtu ke snídani apod.

V případě teplé kuchyně se dužina využívá pro přípravu exotických masových pokrmů. Naopak kůra je ideální pro výrobu marmelády i sirupu.

Pěstování pomela v našich končinách

Ovoce, jenž je možno pěstovat během sezóny venku. Avšak musí se jednat o místo, které je chráněno před větrem. Ideální je tak balkon. Zde však pozor na ostré přímé polední slunce, prudký déšť či průvan. Vhodným prostorem pro pěstování je zahrada, kde je reálné využití rozptýleného světla pod vyšším stromem. Lepší alternativou pro zralost plodů je pobyt za sklem.

Pěstovat lze přímo ze semen, které je možné v případě štěstí najít v zakoupeném plodu pomela. Semenáčky zpravidla velice dobře zakoření a rostou. Za rok vyrostou do výšky až padesáti centimetrů.

Avšak lepší a snadnější variantou je zakoupení již naroubované rostliny. Zde máte jistotu, že se dočkáte plodů mnohem dříve. Od samotného začátku je zapotřebí použít objemnou nádobu. V rámci substrátu, hnojení, přesazování apod. je vše takřka stejné jako při pěstování ostatních citrusů.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář