Hlíva ústřičná není jen obyčejná houba. Její obliba v české kuchyni roste. Výhodou je, že ji lze sehnat celoročně v supermarketech a na farmářských trzích. Nejenže z ní můžete připravit chutné pokrmy, ale má i spoustu léčivých účinků.
-
Imunita
Obsahuje betaglukany, které stimulují makrofágy. Ty stojí v první linii imunitní obrany našeho organismu. Napomáhají také v odstraňování poškozených nebo odumřelých buněk. Při studiích vědci objevili nadějné výsledky u některých typů rakovin.
-
Červené krvinky
Hlíva má vysoký obsah kyseliny listové. Může mít pozitivní účinky na chudokrevnost.
-
Antioxidační účinky
Zpomaluje proces stárnutí, brzdí účinky volných radikálů.
-
Střevní mikroflóra
Betaglukany a vláknina v hlívě vytvářejí dobré podmínky pro probiotické bakterie. Tím nepřímo působí i na imunitu, protože ve střevech můžeme najít velkou část naší imunitní obrany.
-
Cholesterol, krevní tlak, cukr
Hlíva obsahuje látku lovastatin, což je účinná látka v lécích proti vysoké hladině cholesterolu. Betaglukany na sebe vážou žlučové kyseliny, které tak nemohou ve střevech rozpouštět tuky a tím brání jejich uvolňování do organismu.
Podle studií dokáže hlíva snížit i hladinu triacylglycerolů, krevní tlak a u diabetiků hladinu glukózy v krvi.
-
Antibakteriální, antimykózní a antivirové účinky
Je to vlastnost řady hub, ani hlíva ústřičná není výjimkou.
-
Kožní choroby
Hlíva obsahuje niacin, vitamín B3. Ten napomáhá při zarudlé, podrážděné pokožce a aknózní pleti. Příznivé účinky má i při léčbě bradavic.
Hlívu můžete konzumovat jako pokrm, stejně tak ji lze koupit v lékárně jako doplněk stravy.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz