ořechy

Vlašské ořechy – důvody, proč je jíst

Vlašské ořechy jsou vlastně semena, ne ořechy! Rostou, jak všichni víme, na velkých stromech (ořešácích), kde po dozrání opadávají na zem. V první fázi rostou v zelených slupkách, které se postupně, jak ořechy dozrávají, odlupují a odhalují krásné čerstvé ořechy. Tvrdou skořápku těchto ořechů je poměrně těžké otevřít, nemáme-li k tomu potřebné nástroje, i tak se ale jedná o nejoblíbenější ořechy na celém světě.

Stručná historie

Lidé kultivují a konzumují vlašské ořechy již zhruba 9 000 let. Pocházejí z rodu Juglandaceae a jejich latinský název je nux Gallica. Ořechy jsou široce konzumovány po celém světě, ale pocházejí z Indie a Persie. Rychle se rozšiřovaly po Evropě a představili je britští osadníci v Severní Americe. Odrůda pocházející ze Severní Ameriky jsou bílé a černé vlašské ořechy Juglans Nigra. Strom může růst výšky až 35 metrů a má delší životnost, než je průměrný věk člověka.

Ořech jako ingredience pro vaření

Vlašské ořechy je možné jíst po vyloupnutí ze skořápky. Mohou ale být připraveny s hlavními chody, stejně tak je můžeme najít v dezertech. Ořechy je možné přidat do různých salátů, můžeme je opékat, nebo jimi zdobit nejrůznější jídla a dezerty. Olej z vlašských ořechů se používá pro přípravu různých salátových zálivek. Můžeme je také rozdrtit a přidat do polévky. Pokud ořechy nakrájíme, můžeme jimi posypat pečené kuře. Existuje celá řada receptů na chléb a koláče připravených z vlašských ořechů. Tvoří chutné kombinace s ovocem, jako jsou jablka, hrušky a borůvky. Běžně je pečeme s dýní, čokoládou a javorovým sirupem. Z vlašských ořechů mohou být připraveny různé obilné tyčinky, nebo je můžeme jen tak přidat do ovesných vloček.


Ořech jako doplněk zdraví

Nejlepší věc na vlašských ořeších je to, že jsou jedny z nejzdravějších potravin, které si můžeme dát k jídlu. Studie toto tvrzení podporují – vlašské ořechy slouží jako perfektní výživový doplněk. To platí zejména kvůli široké škále výhod, které poskytují pro fyzické zdraví. Mají preventivní vlastnosti, které vás udrží v kondici.

Jak jíst vlašské ořechy?

Vlašské ořechy mohou být konzumovány syrové nebo pečené. Ani přípravek nezmenší jejich výživnou hodnotu. Dnes jsou z nich připravovány také doplňky stravy například ve formě kapslí.

Nejzdravější ořechy

Vlašské ořechy obsahují organickou sloučeninu zvanou fenol. Vědci tvrdí, že vlašské ořechy mají vysoké antioxidační hladiny ve srovnání s jinými druhy ořechů nebo semeny. Mají také největší nutriční obsah.

Antioxidanty stabilizují a chrání imunitní systém před poškozenými nebo infikovanými buňkami, které se ho snaží napadnout. To je důvod, proč jíst vlašské ořechy a snížit tak riziko oslabení imunitního systému.

Kardiovaskulární zdraví

Oblast těla, které mohou vlašské ořechy nejvíce pomoci, je srdce a zbytek oběhového systému. Vlašské ořechy snižují riziko srážení krve tím, že zajišťují, že krevní cévy jsou čisté. Rovněž udržují stabilní krevní tlak. Studie ukazují, že živiny přítomné ve vlašských ořeších optimalizují oběhový systém do dobře vyvážené a efektivně fungující jednotky. Omega-3 v ořeších jim v tomto pomáhá.

S tím, že udržují oběhový systém v dobré kondici, je spojeno taktéž méně rizikových onemocnění. Vlašské ořechy mohou poskytnout preventivní opatření proti zdravotním problémům, jako je diabetes, polycytemie a možnost mrtvice.

Hubnutí

Vlašské ořechy jsou také skvělé pro lidi, kteří hledají zdravý způsob, jak snižovat váhu. Ořechy mají obecně asi 690 kalorií na 100 gramů. Může to znít jako vysoký počet kalorií, ale obsahují zdravé tuky a také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Proto je vhodné zařadit vlašské ořechy do svého jídelníčku například ve formě svačiny (v přiměřeném množství, které odpovídá vašemu kalorickému příjmu). Vlašské ořechy navíc mají schopnost snížit chuť na jiné, nezdravé jídlo.

Protizánětlivé účinky

Ořechy mají také protizánětlivé účinky. Pomáhají snižovat záněty v těle a na povrchu pokožky.

Jiné využití ořešáku

Ořešák se dá využít i jinak, než jen na plody. Kůra a listy mají také vlastní použití. Jejich vařená směs je vhodná k čištění jater a může být lékem na vředy, pokud se používá v bezpečných dávkách. Kůra z vlašských ořechů může být zevně použita k ošetřování problémů s pokožkou kvůli antiseptickému použití. Pomáhá v boji proti možným infekcím.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Zanechte komentář