Zbyla vám ve spíži dýně ještě od podzimu, ale netušíte, co si s ní počít? Dejte ji dohromady s krůtím masem, bulgurem a výživnými semínky a dopřejte chutnou a rychlou večeři celé rodině. Recept není vůbec těžký a potřebovat budete jen troubu a pánev.
Půl hodinky i s nutnou přípravou surovin – přesně tak dlouho vám bude příprava bulguru s dýní a krůtím masem trvat.
Hodit se vám budou tyto ingredience:
- bulgur 300 gramů
- krůtí maso 600 gramů
- dýně 600 gramů
- dýňový olej 10 lžic
- vlašské ořechy 200 gramů
- dýňová semínka 50 gramů (nasucho opražených)
- 2 lžíce medu
- citronová šťáva 2 lžíce
- sůl a pepř
Postup
Troubu rozpalte na 200 °C. Než se vyhřeje, vezměte si k ruce krůtí maso a pokrájejte ho na nudličky. Ty ochuťte solí a pepřem, dobře opečte na horkém oleji a nechte stranou v teple. Mezitím se trouba rozpálí. Dýni nakrájejte na kostičky, také okořeňte, zastříkněte čtyřmi lžícemi dýňového oleje, položte na plech vyložený pečícím papírem a nechte péct 20 minut. Většině dýní tato doba stačí na to, aby zcela změkly.
Bulgur nasypte do misky a zalijte litrem vody nebo ještě lépe dobrého zeleninového nebo masového vývaru. Nechte nabobtnat.
Hotovou dýni pokapejte medem a smíchejte s osmaženým masem a bulgurem. Dochuťte zbylým dýňovým olejem, vmíchejte dýňová semínka a vlašské ořechy nasekané nadrobno, podle chuti vyšperkujte citronovou šťávou a podávejte ještě teplé. Ohřívané už nemá toto jídlo takovou sílu jako čerstvě naservírované.
Tip navíc: jak na porcování krůty
Zdá se vám krůtí maso příliš drahé? Bylo by ale škoda připravit se o jeho výhody. Vždyť odborníky bývá často řazeno i mezi tzv. superpotraviny. Má velmi nízký obsah tuku, navíc také velké množství zinku, vitamínu B12 a aminokyseliny tryptophan.
Pokud chcete ušetřit, kupte s krůtu vcelku a naporcujte ji. Je to snadné a zvládne to i absolutní kuchařský začátečník. Budete potřebovat jen ostrý nůž a asi dvě hodiny pokojové teploty, při níž se maso odleží a bude se lépe zpracovávat.
Porcování krůty začínáme křídly. Ty odtáhneme od trupu a oddělíme v loketním kloubu. Ostrý nůž to zvládne na jeden zátah. Opravdu velká křídla se vyplatí rozdělit na více dílů – nahmatáme zápěstní kloub a přeřízneme ho až po střední křídlo. Nakonec úplně rozřízneme loketní kloub a křídla odložíme.
Pokračujeme stehny. I ty je vhodné trochu odtáhnout od trupu. Nařízneme kůži a posléze i maso, dokud neuvidíte kloub. Dobře zamíříme a rozřízneme ho vejpůl. Stehno také rozdělíme na horní a spodní.
A zbývá už jen to nejtěžší – prsní svalovina. Ve skutečnosti je to zcela jednoduché. Začneme tím, že úplně vyřízneme zbytek ramenních kloubů, a to až ke krku. Skelet povalíme na stranu a okrájíme ho z obou stran. Pak využijeme trik, který používají i zkušení šéfkuchaři: uchopíme špičkou prsou a násilím ji odtáhneme od kostry. Teď už snadno přeřízneme zbylá vaziva a prsní řízky se před námi objeví ve skutečně perfektním stavu, takže je budeme moci hned použít ke kuchyňské úpravě.
Pokud zůstane kůže na vrstvě masa neporušená, můžeme si gratulovat. Budeme-li prsa péct, vypeče se krásně dokřupava. Vyplatí se však věnovat jí ještě trochu práce, lehce ji oddělit od masa a vyškrábat zpod ní přebytečný tuk. Krůty ho mívají hodně a chuti výsledného pokrmu rozhodně neprospívá.
Náš tip: Z odřezků a kostry
Můžeme připravit silný vývar. Stačí k nim přidat kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření a celý pepř, povařit přibližně dvě hodiny a těšit se z plného základu pro jakoukoli polévku. Pokud dodržujeme dietu, necháme před konzumací vývar vychladnout a sebereme z jeho povrchu přebytečný tuk. Takový vývar je vhodný i pro malé děti nebo osoby s citlivým zažíváním.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz