zelenina

Červená řepa – proč ji vařit se zbytky listů?

23.1.2019
9 865 Zobrazení

Když tento poklad na zahrádce dozraje, bývají internetové kuchařky i časopisy plné zaručených a chutných receptů, které promění řepu v lahodnou a zdravou pochoutku. Ve většině z nich však nenajdete jeden podstatný detail. Podívejte se na to, jak obvykle vaříte červenou řepu: dokonale ji očistíte, oloupete a nakrájíte? Tak stop, právě tímto postupem se totiž připravujete o velké množství cenných výživových látek a samozřejmě i chuti.

Řepu před vařením nikdy neloupeme

A proč také, vždyť je to úplně zbytečná práce. Uvařená slupka půjde dolů doslova sama. Při přípravě červené řepy si vystačíme jen s teplou vodu a kuchyňským kartáčkem, kterým odstraníme zbytky zeminy. Už berete do ruky nůž, abyste odřízli zbytky kořenů a listů? Zase špatně. Jakýkoliv otvor do útrob řepy, byť by to byly jen odtržené stonky, způsobí, že se velké množství lahodně šťávy bez užitku“vylije“ do vroucí vody. Tu lze sice použít jako zeleninový vývar, ale přece…

repa - Červená řepa – proč ji vařit se zbytky listů?

Červená řepa

Červené řepě by pro vaření mělo zbýt alespoň 5 cm stonků, na nichž vyrůstaly listy. Červenou řepu vaříme doměkka, bude trvat obvykle něco přes půl hodiny – kontrolujeme špejlí. Měkkou řepu přelijeme studenou vodou a necháme chvíli odpočívat. Šťáva díky tomu zůstane tam, kde má a po rozkrojení nevyteče.

V úplném závěru řepu oloupeme – jde to snadno i příborovým nožem. A uvařená řepa také skoro vůbec nebarví, na očistu rukou vám pak postačí běžné mýdlo.

Jak využít vařenou červenou řepu

Řepa připravená podle tohoto návodu vás překvapí svou šťavnatostí a plností chuti. Doporučujeme ji nakrájet na tenké plátky, osolit, opepřit a sníst jen tak – třeba s pečivem. Skvělá bude také v salátu, nastrouhaná v pomazánce nebo jen lehce povařená v polévce. A uplatníte ji i při tvorbě dětských příkrmů. V lednici vydrží asi týden, v mrazáku i přes rok.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář