Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Recepty

Nastává třešní a višní čas. Vyrobte si doma pochoutky

Helena Kratochvílová od Helena Kratochvílová
6.12.2020
v Recepty, Višeň, Višně
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
tresne a visne

Třešně a višně představují pro mnoho z nás symbol léta. Nejlepší jsou čerstvé, utržené ze stromu. Pokud máte velkou úrodu a už jste doslova přejedení, zkuste je zpracovat do domácích dobrot.

Višňový sirup z Řecka

  • 1 kg zralých višní
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 – 2 lžičky citronové šťávy
  • 300 ml vody

Višně odpeckujeme, část z nich nasypeme do hrnce a zasypeme cukrem, potom dáme opět vrstvu višní, zasypeme cukrem a tento postup opakujeme tak dlouho, až spotřebujeme všechny višně. Ponecháme 3 hodiny odstát.

Po uplynutí doby do hrnce nalijeme 300 ml vody a přivedeme k varu, současně sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Potom necháme mírně problublávat, dokud sirup nezhoustne. Než vypneme sporák, přidáme do sirupu citron. Vznikne hustá hmota, která se uchovává ve skleničkách na zavařeniny. Na pití ředíme v poměru 5:1 a přidáme led.

kolac

Třešňový koláč z tvarohového těsta

  • 1 tvaroh 250 g
  • 230 g másla (rozpuštěného)
  • 4 vejce
  • 250 g cukr moučka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • třešně

Drobenka

  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce cukr moučka
  • 2 lžíce másla

Vypeckujeme a umyjeme třešně. V míse smícháme tvaroh, máslo, vejce a cukr. Do hmoty přidáme mouku s práškem do pečiva. Plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo vložíme pečící papír. Těsto rovnoměrně rozprostřeme, poklademe třešněmi a zasypeme strouhankou. Pečeme 30 – 40 minut na 1800 C.

sorbet tresneVišňový sorbet s mátou

  • 500 ml cukrového rozvaru (připravíme povařením 250 ml vody a 250 g cukru)
  • 500 g odpeckovaných višní
  • šťáva z jednoho citronu
  • několik lístků máty

Nejprve si připravíme cukrový rozvar, povaříme cukr a vodu, necháme vychladnout. Do rozvaru přidáme rozmixované višně s mátovými lístky a citronovou šťávu. Dáme do misky či krabičky a necháme zamrazit, občas promícháme, aby se netvořily velké ledové krystalky. Pokud chceme mít sorbet krásně hladký, mraženou směs dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Znovu dáme do krabičky a zamrazíme.

Třešňový džem

  • 1 kg třešní
  • 1 a půl balíčku Pektogel 40 g
  • ¼ lžičky muškátový ořech
  • 600 g cukr krystal
  • ¾ lžičky skořice
  • špetka drceného hřebíčku
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • ½ lžičky mletého zázvoru

Vypeckované třešně rozmixujeme a několik kousků pokrájíme. Dáme do hrnce a povaříme přibližně 1 minutu za stálého míchání. Potom přidáme 500 g cukru a přivedeme k varu. Následně přidáme zbylých 100 g cukru smíchaných s Pektogelem, nasypeme i kyselinu citronovou a opět přivedeme k varu. Vše ještě 5 minut povaříme a ještě horké nalijeme do sklenic a otočíme dnem vzhůru.

 

TIP:

 
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: džemkoláčreceptytřešněvišně
SdíletTweetPin6
Helena Kratochvílová

Helena Kratochvílová

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Podobné články

višeň t

Jak pěstovat a chránit višně v zahradě

od Jitka Chvapilova
15.5.2025
0

Višně jsou oblíbeným ovocem českých zahrad a sadů. Oproti třešním jsou méně náročné na podmínky pěstování, lépe snášejí mráz a...

tresne a visne

Základy pěstování višní na zahradě

od Jitka Chvapilova
8.4.2025
0

Pěstování višní na vlastní zahradě je nejen příjemnou zahradnickou činností, ale také způsobem, jak si zajistit chutné a zdravé ovoce....

Další příspěvek
liker

Hořký bylinný likér si můžete připravit i z lučních květů

pohanka

Pohanka: Proč je dobré ji pěstovat a kdy sklízet

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

12 + two =

Mohlo by vás zajímat

bonsai 3125717 1280

Bonsaje v zahradě – vyberte si svůj správný styl pěstování

13.12.2020
celozrnne nudle

Jsou těstoviny zařazeny mezi zdravé stravování?

7.7.2022
kuchyň

Tyto rostliny vydrží i horko vaší kuchyně

5.4.2023

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena