Třešně a višně představují pro mnoho z nás symbol léta. Nejlepší jsou čerstvé, utržené ze stromu. Pokud máte velkou úrodu a už jste doslova přejedení, zkuste je zpracovat do domácích dobrot.
Višňový sirup z Řecka
- 1 kg zralých višní
- 1 kg pískového cukru
- 1 – 2 lžičky citronové šťávy
- 300 ml vody
Višně odpeckujeme, část z nich nasypeme do hrnce a zasypeme cukrem, potom dáme opět vrstvu višní, zasypeme cukrem a tento postup opakujeme tak dlouho, až spotřebujeme všechny višně. Ponecháme 3 hodiny odstát.
Po uplynutí doby do hrnce nalijeme 300 ml vody a přivedeme k varu, současně sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Potom necháme mírně problublávat, dokud sirup nezhoustne. Než vypneme sporák, přidáme do sirupu citron. Vznikne hustá hmota, která se uchovává ve skleničkách na zavařeniny. Na pití ředíme v poměru 5:1 a přidáme led.
Třešňový koláč z tvarohového těsta
- 1 tvaroh 250 g
- 230 g másla (rozpuštěného)
- 4 vejce
- 250 g cukr moučka
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- třešně
Drobenka
- 3 lžíce hrubé mouky
- 2 lžíce cukr moučka
- 2 lžíce másla
Vypeckujeme a umyjeme třešně. V míse smícháme tvaroh, máslo, vejce a cukr. Do hmoty přidáme mouku s práškem do pečiva. Plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo vložíme pečící papír. Těsto rovnoměrně rozprostřeme, poklademe třešněmi a zasypeme strouhankou. Pečeme 30 – 40 minut na 1800 C.
Višňový sorbet s mátou
- 500 ml cukrového rozvaru (připravíme povařením 250 ml vody a 250 g cukru)
- 500 g odpeckovaných višní
- šťáva z jednoho citronu
- několik lístků máty
Nejprve si připravíme cukrový rozvar, povaříme cukr a vodu, necháme vychladnout. Do rozvaru přidáme rozmixované višně s mátovými lístky a citronovou šťávu. Dáme do misky či krabičky a necháme zamrazit, občas promícháme, aby se netvořily velké ledové krystalky. Pokud chceme mít sorbet krásně hladký, mraženou směs dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Znovu dáme do krabičky a zamrazíme.
Třešňový džem
- 1 kg třešní
- 1 a půl balíčku Pektogel 40 g
- ¼ lžičky muškátový ořech
- 600 g cukr krystal
- ¾ lžičky skořice
- špetka drceného hřebíčku
- 1 lžička kyseliny citronové
- ½ lžičky mletého zázvoru
Vypeckované třešně rozmixujeme a několik kousků pokrájíme. Dáme do hrnce a povaříme přibližně 1 minutu za stálého míchání. Potom přidáme 500 g cukru a přivedeme k varu. Následně přidáme zbylých 100 g cukru smíchaných s Pektogelem, nasypeme i kyselinu citronovou a opět přivedeme k varu. Vše ještě 5 minut povaříme a ještě horké nalijeme do sklenic a otočíme dnem vzhůru.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz