Shiitake je chuťově výrazná houba, pěstována již tisíce let. Někdy je označována jako elixír života, má pozitivní účinky na civilizační choroby. V orientu je ceněná.
Houby z našich lesů – hřiby, klouzky, bedly a jiné, jsou taktéž vynikající, ale doma je pěstovat nelze. Shiitake obsahuje spousty látek, jednou z nich je lentinan. V Japonsku byla tato látka oficiálně uznána jako součást léčby některých onkologických nemocnění. Působí také proti plísním, bakteriím a virům. Stimuluje imunitu, snižuje cholesterol, má protinádorové účinky, dokáže na sebe vázat těžké kovy. Její pěstování se těší stále větší oblibě.
V kuchyni má všestranné využití. Je součástí makrobiotických, veganských a redukčních jídelníčků. Hodí se do omáček, polévek, k masu. Jen pozor na délku přípravy, čím déle ji budete vařit, tím více ztratí prospěšných látek.
Jak ji vypěstovat
V Orientu je pěstována tradičním způsobem, na přírodním kmeni. V našich podmínkách je nejjednodušší koupit si pěstební bloček s podhoubím. Potom postupovat dle přiloženého návodu. Pěstování není složité. Bude stačit pokojová teplota 20-220 C a udržovat substrát vlhký. Během pár dní uvidíte shiitake rašit. Zhruba za týden už můžete mít první sklizeň. Poroste však při vlhkosti nad 85 %, proto ji umístěte do pokojového skleníčku pro předpěstování sazenic a řízkování nebo pod jiný kryt. K růstu potřebuje shiitake světlo. Skryté podhoubí má schopnost produkovat opakovaně. Po první sklizni, s několikatýdenní přestávkou, by měli být sklizně ještě dvě další.
Velcí pěstitelé, kteří používají moderní technologie, díky tomu, že shiitake připraví ideální podmínky k pěstování, musí používat fungicidy, protože právě ideální podmínky mají na svědomí to, že vyraší i jiné druhy hub, které potom soupeří s shiitake.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz