Šípků se letos urodilo poměrně dost, a to i přes velmi suché léto. Protože na většině míst už prošly šípkové plody i přemrznutím, vyrazte s košíčkem do přírody a nasbírejte si je na lahodný šípkový likér.
Kde šípky sbírat
Šípky sbírejte pokud možno v čistém prostředí, daleko od silnic, dálnic a průmyslových ploch. Nejlepší kvalitu budou mít v lese, u lesa, na loukách…
Co budete na šípkový likér potřebovat
Na šípkový likér si připravte:
- cca 700 g šípků,
- cca 600 g cukru (krupice, hnědý cukr),
- 1 litr kvalitního alkoholu (pálenka – meruňkovice, hruškovice, slivovice, lze i vodka),
- popř. celá skořice, hřebíček.
A jaký je postup
Šípky očistíme, nejlépe tak, že každý plod zbavíme bubáčku. Pokud se vám to zdá příliš zdlouhavé, můžete také ve větším plátně šípky protřepat, aby se zbavily suchých částí lístků. Potom šípky nasypeme do větší skleněné nádoby, zasypeme cukrem, případně přidáme celou skořici a pár hlaviček hřebíčku a zalijeme alkoholem. Necháme stát při pokojové teplotě asi 3 týdny, občas můžeme protřepat. Po maceraci přecedíme likér přes hustý cedník nebo jemné plátýnko. Možné je obojí, protože plátýnko zachytí i drobné chloupky, které se uvolnily zevnitř šípků.
Podávání likéru
Likér se dá užívat horký i studený. Horký např. v podobě grogu – pak jej můžeme dosladit medem a přidat pár kapek citronové šťávy.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz