snidane

Dokonalé souznění červené cibule a slaniny – zlato ve skleničce alias slaninová marmeláda vás překvapí

Slaninová marmeláda: Chcete vyzkoušet něco netradičního, přitom však chuťově jednoduše dokonalého? Spotřebujte svoje loňské zásoby cibule, přidejte k nim ještě několik dalších prověřených ingrediencí a připravte se už teď na grilovací sezónu (nebo si jednoduše obohaťte sortiment lednice určený „pro masožrouty“).

Naším dnešním tipem je slaninová marmeláda. Ale nelekejte se předem. Opravdu jde o vyzkoušený a po všech stránkách propracovaný recept, který ve vás vyvolá onen WOW efekt. A u všech návštěv též. To zaručujeme. Asi nemusíme zdůrazňovat, že na celý nápad přišli v Americe. Ovšem rozhodně stojí za to.

Na ingrediencích nešetřete, jedině tak bude výsledek dokonalý

Jde o typicky americké kousky – slanina, javorový sirup, třtinový cukr… Nepopíráme, že výsledkem je kalorická bomba. Ovšem slaninová marmeláda se rozhodně nejí po skleničkách – ani po lžících. Uplatní se třeba jako skvělá příloha k pečenému masu nebo steakům, ozvláštní saláty i grilovanou zeleninu.

A jak chutná? Kořeněně, přitom sladko-slaně, krémově… Může být s kousky i bez. To záleží jen na vás. Ale připravte se na to, že u sporáku přece jen nějakou tu hodinku strávíte. Urychlení celého procesu by totiž rozhodně nevedlo k lepším výsledkům. Spíše naopak.

Ingredience na slaninovou marmeládu

jedno kilo slaniny (bez kůže)

60 mililitrů červeného balsamického octa

120 mililitrů javorového sirupu

6 lžic třtinového cukru

3 větší stroužky česneku

1 čajová lžička uzené papriky

půl čajové lžičky nahrubo namletého pepře

8 středních červených cibulí

120 mililitrů whisky (nemusí nutně být)

I když většinu ingrediencí nejspíš doma najdete, pro zbytek budete muset vyrazit do supermarketu. Ale snažte se dbát na vysokou kvalitu. Nejlevnější javorový sirup ani laciná whisky vám totiž dobrou službu neudělají. A už vůbec se nesnažte uzenou papriku nahrazovat tou obyčejnou. Na výslednou chuť slaninové marmelády má totiž opravdu významný vliv.

slanina 600x400 - Dokonalé souznění červené cibule a slaniny - zlato ve skleničce alias slaninová marmeláda vás překvapí

Zdroj foto: Navaro, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Připravte se na to, že se od plotny hned tak nepohnete

Začít musíte pěkně pomalu. Nejdříve nakrájejte slaninu na menší kostky a pak ji na studené pánvi začněte smažit. Ale teplotu zvyšte jen do středních hodnot. Voda se musí odpařovat opravdu pomalu, tuk pak mezi kousky masa spíše probublává. Celá anabáze bude trvat asi 45 minut. Ovšem mezitím nezapomeňte slaninu občas zamíchat. Jakmile je křupavá a tuk v pánvi řádně prská a bublá, je hotovo.

Poté kousky slaniny sceďte, abyste je zbavili přebytečného tuku. Nejlépe se k tomu hodí kovové sítko. K finálnímu dosušení si pak vezměte papírovou utěrku, jinak bude hotová slaninová marmeláda příliš tučná. A to byste určitě nechtěli.

Další postup je už velmi jednoduchý

Než se slanina vysmaží, oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky a totéž proveďte s česnekem. Vezměte dvě lžíce tuku ze slaniny a zeleninu na něm zprudka opečte – stačí 3-5 minut. Poté na 15 vteřin ještě přisypte koření (při delší době by se mohlo spálit) a poté přidejte všechny ostatní ingredience. Pamatujte si, že alkohol je volitelný. Pokud ho však nepoužijete, budete muset nejspíš ve finální fázi vaření marmeládu lehce naředit vodou.

Vařte 20 minut, poté přidejte slaninu a ještě 5 minut prohřívejte. Hotovou slaninovou marmeládu naplňte do sklenic. V lednici vydrží dva týdny Její trvanlivost lze prodloužit pasterizací. Vydrží po šest měsíců.

A jak ji používat? Namažte ji na čerstvé pečivo nebo přidejte do zálivky na salát, pomažte s ní steak nebo servírujte jako chutný doplněk třeba k dušeným zeleným fazolkám. Fantazii se zkrátka meze opravdu nekladou. A hodí se třeba i jako skvělý dárek.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář