Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Ovoce

Zavřeniny jsou přívětivější sestřičky zavařenin. Tuhle metodu konzervace uplatníte od jara až do podzimu

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
3.6.2021
v Ovoce, Zavařování, Zavařování ovoce
Doba čtení: 4 minut čtení
A A
0
zavareniny

Zdroj foto: pixabay

Účinných metod na konzervaci plodů přírody není nikdy dost. Pokud ovšem hledáte takovou, která vám v natrhaném ovoci či bylinkách pomůže uchovat všechny prospěšné látky, a to bez přidaného cukru, chemických konzervantů nebo dokonce bez použití tepla, pak budou zavřeniny tipem přesně pro vás.

Jejich výroba je opravdu tak jednoduchá, jak to podle návodu vypadá. Opravdu se jen zavírají, a nic víc. Jak však asi tušíte, má i tahle činnost svá vymezená pravidla, bez nichž to zkrátka nebude fungovat. Tak překonejte počáteční nedůvěru a pusťte se do toho.

Co se hodí do zavřenin

Původně jde o metodu uchování drobného ovoce. Máme na mysli takové, které můžete do jakékoliv menší sklenice volně nasypat, aniž byste ho museli krájet, mačkat, drtit, odpeckovávat nebo něco podobného. Jedině zdravé plody bez chemického ošetření a uchovávané v celku lze totiž do zavřenin použít.

Ovšem s trochou šikovnosti lze tuto metodu používat i na některé typy bylin. Typicky lze takto uchovat ještě pevně zavřená poupata, pupeny nebo jehličí. Takže pokud si chcete nasbírat poupata sedmikrásek pro pozdější přidání do salátů nebo razíte tezi, že mladého smrkového jehličí na čaj není nikdy dost, pak vám zavřeniny ochotně vyjdou vstříc.

V čem vlastně tato metoda spočívá?

jahody
Zdroj foto: pixabay

Nepotřebujete k ní nic složitého. Žádný zavařovací hrnec, mikrovlnku, pračku, myšku, sušičku (ano, tady všude se dají různě konzervované potraviny připravovat) – prostě nic. Vůbec nic. Jen několik vymytých a vysušených sklenic, vlastní ruce a plody z vlastní zahrádky. To je totiž důležité. Vše musí být čerstvě utržené a především chemicky neošetřené.

Nejdříve si důkladně vymyjte sklenice. Nechte je kupříkladu vypéct v troubě (20 minut při 180 °C bude stačit), vypařte je horkou vodou nebo prožeňte myčkou na ten nejintenzivnější program. A totéž proveďte s víčky. Čisté sklenice zavíčkujte a vyrazte na zahrádku.

Interval patnácti minut je důležitý, bez něj se zavřeniny nemusí správně uchovat

Abychom se nechlubili cizím peřím – na používání zavřenin nás přivedla konzervace drobného ovoce podle Anastasie popsané v knize Vladimíra Megreho (kniha se přímo jmenuje Anastasia, a rozhodně se nevěnuje zahradničení ani vaření). A kupodivu to opravdu funguje.

A jak na to? Jakmile máte sklenice vyčištěné a zavíčkované, zamiřte s nimi na zahradu. Od jejich otevření máte 15 minut na to, abyste je naplnili čímkoli, co chcete zavřít. Vždy musí jít jen o jeden druh ovoce nebo bylinek. Po 15 minutách nejpozději sklenici dobře uzavřete. A máte vlastně hotovo.

Teď už stačí jen sklenice uložit do spíže a podle potřeby odebírat čerstvé ovoce přímo ke konzumaci. Jak možná ale tušíte, nějaké malé ALE to mít bude.

U konzervace zavřenin vždy dochází k fermentaci

Přece jen – vyhýbáme se použití jakékoliv chemie, cukru či tepla, takže nikdy není možné odstranit ze sklenic všechny bakterie a další mikroorganismy. A to i ve chvíli, kdy dovnitř ukládáte plody dokonale zdravé a bez jakýchkoliv známek poškození (mimochodem – mohou sem přijít i se stopkou).

Postupně ovšem nutně bude ve sklenicích docházet k fermentaci. Samozřejmě v čím chladnější místnosti sklenice uskladníte, tím pomalejší celý proces bude. A jak ho poznáte? Plody začnou pouštět šťávu. Některé se v ní po čase začnou přímo koupat (kupříkladu maliny), u jiných půjde jen o tenkou vrstvičku na dně sklenice (borůvky ve stádiu nepřezrálosti, třešně apod.).

Ovoce nechutná špatně – zachovává si také všechny vitamíny, enzymy a další prospěšné látky. Ale přece jen přítomná fermentace jeho chuť lehce změní. Dokud si však zachovává svou pružnost a voní tak, jako původně, je zcela v pořádku a nemusíte se jeho konzumace obávat. Zaručeně. Vydrží třeba i rok (podle druhu).

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: konzervaci plodůovocezavařeninyzavařovatzavřeniny
SdíletTweetPin1
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

orchard 6935632 1280

Zimní záchrana pro ovocné stromy: jak předejít popraskání kůry a ochránit kmeny před mrazem

od Jitka Chvapilova
15.11.2025
0

Zima je pro ovocné stromy obdobím klidu, ale také velkou zkouškou odolnosti. Prudké teplotní výkyvy, mrazivé noci a ostré zimní...

Peaches with leaves in a wooden bowl with peach in halves on top

Jak uchovat čerstvost: Tipy, jak skladovat koupené ovoce, aby vydrželo co nejdéle

od Jitka Chvapilova
13.11.2025
0

Čerstvé ovoce patří k nejzdravějším potravinám, které si můžeme dopřát. Přináší do našeho jídelníčku vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které posilují...

Další příspěvek
halezie

Halézie: To jsou malé i velké okrasné keře a stromy do zahrady

petunie zahradni

Tajemství bohatých květů petúnií spočívá ve správné zálivce i hnojení

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 + one =

Mohlo by vás zajímat

common dandelion 331701 1280

Z nechtěného pokladem: Jak vytvořit účinná hnojiva z plevelů

5.7.2025
hlavacek jarni

Hlaváček jarní je v přírodě poměrně vzácný, ale můžete si ho vypěstovat na vlastní zahrádce

12.4.2021
cibule

Jaké zdravotní výhody mají cibule

13.12.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena