Švestky se obvykle urodí jednou za dva roky, ale zato je jich tolik, že často nevíte, co s nimi. Poradíme vám a dozvíte se i to, co všechno švestky obsahují a čím vám mohou prospět.
Co obsahují švestky
Plody obsahují velké množství vody – až 78 %, dále cukry, organické kyseliny, třísloviny, minerální látky (sodík, draslík, fosfor, vápník, železo) a vitamíny A, B, C. Jsou výbornou zásobárnou látek, když se potřebujete rychle osvěžit nebo doplnit energii.
Jak je sklízíme
Švestky sklízíme zralé, ale nikoliv přezrálé. Plody musí být pevné, jinak jsou náchylnější k napadení moniliózou. Stejně tak bychom měli na plodech nechat stopky, protože jinak jsou více náchylné ke hnilobě. Bohužel neexistuje žádný nástroj na sbírání švestek, a tak je nutné sbírat je ručně, nejlépe do košíků.
A co si ze švestek vyrobit
Švestky můžete konzumovat čerstvé, sušit je, vyrábět z nich kompoty, povidla, švestkové knedlíky, koláče, švestky jdou i pálit.
Sušení švestek
Vyberte jen opravdu zdravé švestky a omyjte je. Nechte je oschnout. Poté je celé nebo vypeckované (nařízněte je a pecku vytáhněte) naskládejte do sušičky na ovoce nebo na plech vyložený pečicím papírem do trouby. Nevýhodou oproti ostatním druhům ovoce je to, že švestky se musejí sušit na několikrát, vždy je potřeba je na čas vyndat a nechat zchladnout. Asi nejlepším způsobem je dodržet následující postup: nejprve sušte asi 3 hodiny na teplotu 45 °C. U trouby si nechte pootevřená dvířka. Pak švestky vyndejte a nechte vychladnout. Poté sušte 10 hodin na 60 °C, opět vyndejte a nechte vychladnout. Nakonec sušte opět při 60 °C asi 3 hodiny. Sušené švestky skladujte v dózách nebo sklenicích na tmavém a suchém místě při teplotě kolem 20 °C.
Švestkový kompot
Švestkový kompot je na zimu výborný, protože se hodí k masům i jen tak na mlsání.
Budete potřebovat:
- 500 g zralých švestek (tvrdých a zdravých),
- 100 g cukru,
- 2 litry vody,
- 2 lžíce rumu,
- 2 až 3 kousky hřebíčku,
- 1 kus celé skořice,
- šťávu z 1 citronu.
Postup je následující: Vodu s cukrem přivedeme k varu, přidáme hřebíček a skořici a chvíli povaříme. Mezitím umyjeme švestky, rozpůlíme je a vypeckujeme a přidáme do roztoku. Chvíli povaříme a necháme zcela vychladnout. Jakmile bude kompot studený, přidáme ještě rum a citronovou šťávu. Potom celý obsah nalijeme do zavařovacích sklenic a zavařujeme 20 minut při teplotě 80 °C. Kompot vydrží určitě jeden rok skladovaný běžně ve spíži.
Povidla – vysoká škola vaření
Úplně nejtěžší je asi připravit si doma švestková povidla. Ale pokud budete důsledně dodržovat náš návod, určitě se vám povedou.
Připravte si:
- vyzrálé švestky,
- cukr v množství 100 g na 1 kg švestek,
- citronovou šťávu,
- mletou skořici,
- hřebíček a
- badyán (nemusí být).
Postup: Švestky umyjte, vypeckujte a umelte na mlýnku na maso. Pomleté švestky dejte do hrnce a vařte na sporáku asi 1 hodinu, často míchejte, aby se vám hmota nepřichytila. Poté přidejte do povidel cukr a trochu citronové šťávy. Vařte nebo pečte v troubě na 100 °C ještě asi 2 až 3 hodiny do zhoustnutí, míchejte už jen občas. Poté přidejte mleté koření – na špičku nože na každý 1 litr hmoty. Ještě horká povidla plňte do čistých vyvařených skleniček a nechte je chvíli dnem vzhůru. Poté otočte zpět a nechte zcela vychladnout. Povidla vydrží i několik let, ale je lepší si každý rok uvařit čerstvá.
Švestkové knedlíky
Švestkové knedlíky můžete udělat z bramborového i kynutého těsta, ale ty z bramborového, posypané mákem a přelité rozpuštěným máslem jsou asi nejlepší.
Budete potřebovat:
- 20 ks švestek,
- asi 0,5 brambor (ne úplně čerstvých),
- hrubou mouku (podle typu brambor),
- sůl,
- vajíčko,
- umletý mák smíchaný s moučkovým cukrem,
- máslo.
Postup: Den předem si uvařte brambory ve slupce, aby se vám lépe pracovalo. Oloupejte je a dejte přes noc do lednice. Druhý den nastrouhejte brambory na jemném struhadle, přidejte hrubou mouku, vajíčko a sůl a vypracujte těsto. Je-li těsto příliš řídké, přidejte mouku. Kdyby náhodou bylo příliš husté, můžete přidat trošku mléka. Jednotlivé omyté švestky obalujte bramborovou hmotou a poté všech 20 knedlíků vhoďte do vroucí vody. Vařte asi 10 minut nebo než vyplavou všechny nahoru. Knedlíky servírujte do talířů posypané mákem s cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz