Sýrové chipsy s tymiánem: Zima je v našich podnebních podmínkách charakterizována zejména nedostatkem slunečního záření. Díky tomu se v naší kůži utváří jen malé množství vitamínu D. A právě tento vitamín má vliv nejenom na naši imunitu, ale i dobrou náladu.
Ale k dobré náladě nám mohou pomoci i některé bylinky. Máte doma sušený nebo ještě lépe mražený nebo dokonce čerstvý tymián? Využijte ho a připravte si lahodné sýrové chipsy s bonusem v podobě pozitivního účinku navíc. Tymián obecný (Thymus vulgaris) je koneckonců známý i jako mateřídouška. A ta je k dobré náladě a lepšímu spánku předepisována snad odjakživa.
Jen tymián, mateřídouška a dobrý sýr
Naše psychika je také do jisté míry spojena s uspokojujícími vjemy, které nás obklopují. Mnohdy nám stačí dát si „něco dobrého k televizi“ a hned se cítíme lépe. To stejné však většinou nemůže říct ručička na váze, protože právě večerní mlsání bývá tím nejhorším, co se na naší hmotnosti podepisuje. Ovšem ne ve chvíli, kdy budete mlsat zdravě.
Při chuti na něco slaného se tak může hodit právě sýr. Připravte si k ruce asi 100 gramů sýra, který lze nastrouhat. Může jít o obyčejný eidam, ale také o cheddar nebo třeba parmazán. Záleží jen na vaší chuti.
Nastrouhat, ochutit a upéct
Sýr nastrouhejte najemno a smíchejte ho s tymiánem. Poměr je jen na vás. Pak vyložte plech pečícím papírem a pokládejte na něj malé hromádky sýrové směsi. Dbejte, aby byly dostatečně daleko od sebe a měly výšku asi jeden centimetr. Poté rozpalte troubu na cca 200 °C a plech vložte dovnitř. Pečlivě hlídejte – za tři až pět minut bude hotovo. Sýr musí zezlátnout, ale ne zhnědnout. Nechte vychladnout a servírujte.
Náš tip: pokud všechny sýrové chipsy z trouby s tymiánem nespotřebujete, uložte je do dobře uzavíratelné krabičky a do lednice. Vydrží tu asi tři dny.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz