tymian bylinka

Tymián obecný: Jak si jeho účinky užít dosyta? Využití nabízí nejen v kuchyni

Když se řekne tymián, tak si většina představí koření, které nechybí snad v žádné domácnosti. Víte, jaké léčivé a prospěšné účinky má tato rostlina pro naše zdraví? A jaké se nabízí efektivní využití kromě kuchyně?

Bylina uchovávající celoročně sytě zelenou barvu

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je bylinou, která si dokáže udržet svou typicky sytě zelenou barvu po celý rok. Rostlině se daří po celé Evropě. Díky tomu si můžeme dopřát její blahodárné účinky dosyta. Tymián je velmi oblíbený ve Francii, kde byl v minulosti nazýván coby penicilinem chudých.

Léčivé látky jsou obsažené v květech, listech i větévkách. Jedná se o silice, hořčiny, třísloviny, flavonoidy, minerály, vitamíny a další důležité látky, které mají velmi příznivý vliv na lidský organismus. Tymián se doporučuje především ze dvou zásadních důvodů – podporuje normální funkci imunitního a dýchacího systému. Má protizánětlivé a antiseptické účinky.

Léčivé účinky tymiánu aneb kdy pomůže

  • při nachlazení, chřipce, zánětech horních cest dýchacích, astmatu, bronchitidě
  • proti plísním, bakteriím i parazitům, infekci močových cest a močového měchýře
  • uklidňující efekt na nervy – efektivní při depresi, nespavosti, úzkosti, vyčerpání
  • pomáhá při léčbě revma, revmatismu, revmatoidní artritidě
  • obnovuje střevní mikroflóru, účinný při problémech s trávením
  • čistí plíce
  • účinný při zánětu úst, zápachu úst
  • pomoc při bolesti svalů, kloubů
tymian - Tymián obecný: Jak si jeho účinky užít dosyta? Využití nabízí nejen v kuchyni

Zdroj foto: envato

Tymián coby nepostradatelné koření v kuchyni

Nejznámější je pestré využití tymiánu v kuchyni. Zde je možné jej použít jak do omáček, polévek i zeleninových salátů. Těžko si lze bez něj představit přípravu ryb, zvěřiny, drůbeže. Perfektní koření na těstoviny, do domácí nádivky i coby účinné ochucovadlo kysaného zelí. Tymián má tu přednost, že ani v delším vaření neztrácí na své chuti či aroma. Neobejdete se bez něj při přípravě domácí pizzy, ale také třeba domácích langošů. Tymián je vhodný i do bylinkového másla, ke grilované zelenině. Hodí se do pomazánek, pečiva, sýrů.

Tip na efektivní zamrazení

Najemno nasekaný čerstvý tymián vložte do tvořítka na led a zalijte vodou. Jakmile voda zmrzne, tak kostky ledu vyklopte z tvořítka do igelitového sáčku a ten uložte do mrazáku. Takto připravené tymiánové kostky můžete využít pro vaření. Stačí 1 či 2 kostky dát do polévky, omáčky a to kdykoli v roce.

Pomocník v kosmetice – pomůže při akné a podporuje rychlejší růst vlasů

Díky antibakteriálnímu účinku je rostlina dokonce podle studií účinnější při problémech s akné než krémy určené na problematickou pleť. Nejlepšího účinku dosáhnete, pokud smícháte 3 díly kokosového oleje s jedním dílem esenciálního tymiánového oleje a tuto směs nanesete na obličej. Ideální je nechat působit přes noc.

A protože tymián dodává důležité živiny i vlasovým folikulům, které mají vliv na růst a kvalitu vlasů. Využijte tymián i zde, neboť zároveň zlepšuje i celkově krevní oběh. Pomůže jak na posílení, ale také těm, kdo trpí na lupy. Postup je snadný. Stačí čerstvé tymiánové listy vložit do sklenice a zalít jablečným octem, poté nechat stát 2 až 3 dny, pak přecedit, vmíchat 1 lžíci medu a směs přelít do rozprašovače.

Tymián pro svěží dech i jako prevence zubního kazu

Výluh z rostliny je možné použít jako kloktadlo či ústní vodu. Látky obsažené v bylině působí proti bakteriím i coby prevence vzniku onemocnění ústní dutiny, včetně zubního kazu či zánětu dásní.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky
, ,

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Zanechte komentář

CAPTCHA


Zavřít