Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Ovoce Zpracování a uchování ovoce

Správné uchování jahod: tipy a triky

Jitka Chvapilova od Jitka Chvapilova
15.4.2025
v Ovoce, Zpracování a uchování ovoce
Doba čtení: 2 minut čtení
A A
0
jahoda

fotografie: pixabay

Jahody jsou oblíbené ovoce s vysokým obsahem vitamínů a antioxidantů, ale bohužel nejsou dlouho trvanlivé. Správné uchování jahod je klíčové pro zachování jejich chuti a výživových hodnot. Podíváme se na několik efektivních metod, jak uchovat jahody čerstvé i během zimních měsíců.

Mražení jahod

Mražení je jednou z nejlepších metod pro uchování jahod. Jahody nejprve důkladně omyjte, odkrojte zelené části a nechte je oschnout. Poté je rozložte na plech v jedné vrstvě a vložte do mrazáku. Až zmrznou, přesuňte je do sáčků nebo nádob určených pro mražení. Tato metoda pomáhá udržet jahody svěží a plné chuti.

Sušení jahod

Sušení je další efektivní způsob, jak uchovat jahody. Jahody můžete sušit v sušičce ovoce nebo v troubě na nízké teplotě. Sušené jahody jsou skvělým snackem a mohou být použity v mnoha receptech, od müsli po dezerty.

jahody
fotografie: pixabay

Zavařování jahod

Zavařování je tradiční metoda konzervace, která je vhodná pro jahody. Jahody můžete zavařit ve formě džemu, kompotu nebo v sirupu. Zavařené jahody mají dlouhou trvanlivost a jsou výborné na pečení, jako náplň do koláčů nebo jako doplněk ke snídaním.

Vakuové balení

Vakuové balení jahod může prodloužit jejich čerstvost o několik dní. Tato metoda odstraňuje vzduch z balení, což zpomaluje proces zkažení. Vakuově balené jahody jsou ideální pro krátkodobé uchování v chladničce.

Co vyhovuje

Existuje několik způsobů, jak uchovat jahody během zimy. Ať už zvolíte mražení, sušení, zavařování nebo vakuové balení, každá z těchto metod vám pomůže užívat si jahod i mimo jejich sezónu. Důležité je vybrat metodu, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám a preferencím.

Štítky: informace o ovocijahodajahodyovoceuchování ovocezimazpracování ovoce
SdíletTweetPin
Jitka Chvapilova

Jitka Chvapilova

Podobné články

ovocny

Příprava ovocných kompotů z čerstvého ovoce

od Jitka Chvapilova
16.4.2025
0

Příprava ovocných kompotů z čerstvého ovoce je ideálním způsobem, jak si zachovat chuť léta po celý rok. Kompoty jsou výborné...

jablon

Mražení jablíček pro rychlé dezerty

od Jitka Chvapilova
16.4.2025
0

Mražení jablíček je vynikající způsob, jak mít po ruce čerstvé ovoce pro přípravu rychlých dezertů. Tento proces je jednoduchý a...

Další příspěvek
fruit 6897122 1280

Zavařování švestek pro zimní měsíce

breakfast 4234047 1280

Saláty s kiwi: svěží, výživné, plné nutričních hodnot

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

two × 1 =

Mohlo by vás zajímat

ruze japonska

Jak pěstovat a sklízet japonské růže

15.3.2025
bez cerny

Lék na téměř všechny nemoci? Lidová medicína to o téhle bylince tvrdí

13.12.2020
patizony

Patizon: Klenot mezi zeleninou – jak ho vypěstovat a sklízet

29.7.2024

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena