kava zrnka

Historie kávy je velmi pestrá

Kdyby vás zajímala historie kávy, musíte zamířit na africký kontinent, konkrétně do Etiopie. V Etiopii roste káva doposud, a to i divoce. Ale jak se dostala z Afriky do Asie a Evropy?

Středověk

Zásadním obdobím pro historii kávy je středověk. Legenda vypráví, že jeden etiopský pastevec si všiml, že jeho kozy po spásání plodů kávovníku večer neusnou. Okusil tedy tyto plody sám a také byl bdělý dlouho do noci. Pastevec předal své znalosti mnichům v místním klášteře a odtud se šířily dále. Pomineme-li legendu, pak důkazy o pěstování kávy máme asi z 6. století. Obyvatelé Etiopie semena nejprve žvýkali, poté – zřejmě za pomoci požáru – zjistili, že pražená semena hezky voní, a začali je také pražit. Zhruba kolem 13. a 14. století dostala káva z Etiopie do Jemenu a bylo to prostřednictvím válečníků.

Novověk

Odtud se v 15. století dostala do Arábie a arabský poloostrov je takovou kolébkou kávy, odkud se vyvážela do celého tehdy známého světa. Ostatně ještě v 19. století to byla právě Arábie, která měla monopol na veškerou výrobu kávy. Vývoz kávových semen byl zakázán. Většina semen se také znehodnocovala varem, aby se nedala případně vysadit.

V 17. století se dostala káva do Evropy. Shodou okolností se tehdy v Evropě sešlo více nových nápojů, které si vzájemně konkurovaly – káva, čaj a horká čokoláda. Každý měl své zastánce i odpůrce. Káva byla některými nazývána dokonce „trpkým nápojem Satana“. Avšak zastánci a propagátoři kávy stavěli ve velkých městech kavárny – první v Evropě bychom našli v Paříži či Londýně v polovině 17. století, v Praze pak koncem 17. století.

kava plody - Historie kávy je velmi pestrá

Zdroj foto: © 2010 Jee & Rani Nature Photography (License: CC BY-SA 4.0), CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Amerika

Do Ameriky se dostaly kávovníky a kávová semena v 18. století a dovezli je tam kolonizátoři – nejprve Nizozemci do Surinamu, poté Portugalci do Brazílie. Později se káva dostala i do Spojených států amerických, kde dokonce předčila čaj, protože na čaj byla tehdy uvalena tak vysoká daň, že se proti němu vzepřely široké masy lidí a celý náklad cejlonského čaje vyhodili do moře – jedná se o událost známou jako tzv. Bostonské pití čaje.

  1. století

Ve 20. století objevil Ital Luigi Bezzera espresso – přístroj na kávu připravenou určitým tlakem a teplotou, která se následně překrásně rozvoní. Svůj vynález si nechal patentovat a za pár let jeho krajan Desidero Pavoni začal se sériovou výrobou tohoto stroje.

Současnost

V současné době se kávovníky pěstují téměř po celém světě. Každý druh kávovníku má rád jiné podmínky, i když všem je společná potřeba slunce a vláhy. Většině kávovníků se bude dařit v tropickém pásmu.

Pěstování kávovníku

Kávovník není obtížné pěstovat, pokud znáte základní podmínky. Kávovníky se dožívají až 30 let, ovšem nejlépe plodí do svých 5 až 6 let. Pak je potřeba kávovníkovou plantáž obnovit. Z jednoho keře lze získat až 2,5 kg zelené kávy, kterou lze přeměnit na asi 0,5 kg pražené kávy. Kávovník je třeba nejen zalévat, ale i přihnojovat, pravidelně prořezávat a nové rostlinky je potřeba chránit před příliš pálícím sluncem. Zato však obvykle není potřeba ochraňovat rostliny před mrazem, protože v oblastech, kde se pěstují, jsou zimy mírné nebo žádné.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Zanechte komentář