bylinný šálk t

Období ve znamení bylinného šálku čaje. Nálev, odvar či macerát?

Nástup sychravého, chladného a mrazivého počasí přináší virová onemocnění, potýkání se s oslabenou imunitou apod. A to je právě ideální doba, abychom efektivně využili nasbírané bylinky v letních měsících.

Pro přípravu bylinného čaje je samozřejmě nejlepší používat čerstvé bylinky. Nicméně na podzim a v zimě máme k dispozici převážně sušené. Však i ony prokáží znamenitou službu. Ale! Nemělo by se jednat o bylinky starší více jak jeden rok. V případě dlouhodobějšího skladování ztrácí své účinky.

Ani staré bylinky není třeba vyhodit. Nabízí praktické využití coby přísada do koupele. Nebo je můžete nasypat jednoduše do kompostu. Rozhodně si zaslouží vaši pozornost.

 Nálev je z měkkých částí bylin

Z květů, natě, listí se zpravidla připravuje nálev. Na jeden šálek čaje je vhodné použít jednu vrchovatou čajovou lžičku usušených bylinek. V případě čerstvých bylinek se dávka zdvojnásobí, tj. dvě vrchovaté čajové lžičky.

 Důležitá je i správná volba nádoby. Ideální je skleněný, porcelánový, smaltovaný či kameninový materiál. Bylinkový čaj není vhodné a zdravé pít z kovové nádoby. Čistou vodu přivedeme k varu a krátce povaříme. Tím tak unikne chlor a jiné škodlivé plyny. Nádobu nahřejeme prostřednictvím vypláchnutí horkou vodou. Bylinky zalijeme a nádobu okamžitě přikryjeme. Tímto zamezíme vyprchání silice. Necháme luhovat po dobu 10 až 15 minut. Poté scedíme přes sítko.

 Odvar připravujeme z tvrdých částímacerát - Období ve znamení bylinného šálku čaje. Nálev, odvar či macerát?

V tomto případě se používá kořen, semena i kůra rostliny. Byliny se vaří přikryté pod pokličkou po dobu 5 až 20 minut.

 Kouzlo macerátu z bylin

 Tento způsob přípravy bylinného čaje spočívá v louhování za studena. Jedná se o jednu z nejdelších procedur, neboť trvá i několik hodin. Čaj vyniká svou jemností. Zároveň jde o nejšetrnější variantu, která je na druhou stranu riziková z pohledu mikrobiálního.

 Jak správně pít bylinné čaje?

Pokud se domníváte, že čím silnější čaj, tím vyšší účinek, jste na omylu. Naopak platí, že bylinné čaje působí nejlépe ve slabší koncentraci. Při předávkování mohou mít dokonce negativní vliv. Bylinný čaj pijeme po doušcích 3 až 5x denně.

Před jídlem 5 až 15 minut je vhodné pít bylinné čaje na zlepšení tvorby trávicích šťáv, orgánů a pro lepší chod trávení. Po jídle je dobré zvolit pití čaje, který má pozitivní vliv na zlepšení jater při zpracování potravy.

Bylinné čaje není dobré sladit. Pokud však patříte mezi ty, kdo nevypijí neslazený čaj, pak je vhodné zvolit slazení medem, stévií či jinou zdravější alternativou. Výraznější pozitivní účinky je možné očekávat zhruba po dvou týdnech v rámci regulérní konzumace.

 Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

 

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Zanechte komentář