zelenina

Vrstvený slezský salát, v němž se všechny chutě dokonale prolínají

8.11.2019
552 Zobrazení

Salátů není nikdy dost. A co si pro jednou připravit jeden svěží, který se přes noc krásně rozleží, vstřebá veškeré chutě, a navíc vypadá jednoduše skvěle? Taková snídaně je pak bez nadsázky hodná zámeckého pána. Pojďte si spolu s námi připravit vrstvený slezský salát.

Jde o recept, jehož prapůvod lze vysledovat někam do Polska. Je hodně zjednodušený pro moderní kuchařky, ale pokud se v kuchyni otáčíte rádi, klidně si udělejte všechno pěkně postaru – celer pěkně uvařte doměkka apod. Jde o salát zcela bez koření, oblíbená, dokonale propojená chuť, pochází pouze z ingrediencí, uspořádaných ve vrstvách a pokrytých majonézou. Kdo neochutnal, neuvěří. A kdo ochutnal – no, napovězme, že nejspíš nezůstane jen u jednoho opakování receptu.

Porce je určena pro 5-6 lidí a recept můžeme zároveň zařadit do kategorie snadné a levné. Tak co říkáte, už jsme vás dostatečně navnadili?

Vrstvený slezský salát – recept

Ingredience:

  • 1 sklenice konzervovaného celeruananas - Vrstvený slezský salát, v němž se všechny chutě dokonale prolínají
  • 4 vařená vejce
  • 3-4 jablka
  • 1 plechovka ananasu
  • 1 plechovka kukuřice
  • několik plátků šunky
  • 1 pórek
  • 1 velká sklenice majonézy

Postup:

Celer zbavený nálevu nasypte na dno velké (nejlépe skleněné) mísy. Lehce ho zakryjte majonézou. Vejce uvařte natvrdo, nakrájejte na kostky a nasypte na celer a opět lehce pokryjte majonézou. Jablka oloupejte, nakrájejte na kostičky a proveďte stejný postup. Vše opakujte až do vypotřebování ingrediencí v tomto doporučeném pořadí:

  • vařený celer
  • majonézová vrstva
  • vařená vejce
  • majonézová vrstva
  • jablka na kostky
  • majonézová vrstva
  • ananas nakrájený na kostky
  • majonézová vrstva
  • kukuřice bez nálevu
  • majonézová vrstva.
  • pokrájená šunka
  • poslední vrstva majonézy
  • kolečka pórku

Dobře zakryjte fólií a nechte celou noc odpočívat v lednici. Následující den servírujte s pečivem.  Vrstvený slezský salát chutná jednoduše skvěle!

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít