zelený ječmen

Zelený ječmen pomáhá nejen při hubnutí či podpoře organismu. Víte, že si ho můžete vypěstovat snadno doma?

Asi většina již slyšela o účincích zeleného ječmene. Nebo jste vyzkoušeli užívání ve formě tobolek. Zelený ječmen je znám pro své význačné účinky a schopnosti. Ječmen je bohatým zdrojem vitamínů, aminokyselin, minerálních a stopových prvků. Přínosný je i obsah zeleného barviva, tj. chlorofylu. Zelený ječmen rovněž v sobě ukrývá vyvážený poměr sacharidů, tuků a bílkovin.

Ječmen coby efektivní pomoc

Nejen nezdravá strava, špatný způsob stravování, nezdravý životní styl apod., to vše má negativní vliv na náš lidský organismus, což vede k oslabení imunity, k častějšímu onemocnění apod. A právě ječmen je v tomto účinným bojovníkem, který podporuje vyloučení odpadních látek, týká se i těch, které se v organismu střádají po mnoho let. Stejně tak napomáhá k efektivnímu využití železa ze stravy, podporuje krvetvorbu, posiluje imunitní systém.

Zelený ječmen je vhodný při redukční dietě, neboť harmonizuje metabolismus a současně poskytuje tělu důležité živiny i vitamíny pro případ, že by právě nebyly v dostatečném zastoupení v potravinách při dietě. Avšak zelený ječmen se rovněž podílí na udržení správné hladiny cholesterolu i cukru v krvi. Nicméně, zkuste si vypěstovat vlastní zelený ječmen doma, kdy tak získáte v této podobě veškeré vitamíny a důležité látky v maximální míře. Pouze tato forma nabízí nejvíce efektivní přínos, než různé tablety, které jsou k dostání v prodejnách. A benefitem je, že ještě i ušetříte.

Jak na vlastní pěstování zeleného ječmene?

Prvním krokem je zakoupení semen potřebných na výsadbu. Semena lze zakoupit ve specializovaných prodejnách, ať už se jedná o zahradnictví, prodejny orientované na prodej semen a osiv, rovněž si je můžete zakoupit na internetu. Kdo bydlí na vesnici a má poblíž zemědělce, jenž pěstuje ječmen, může si pořídit semena přímo u něj.

Pro osivo nejsou dobré nízké venkovní teploty, zapotřebí je teplota alespoň okolo 15 °C. Tu lze získat v zimní zahradě, v interiéru či ve vytápěném skleníku. Pokud máte k dispozici na pěstování jednu z výše tří uvedených variant, můžete se pustit do výsadby kdykoliv v průběhu celého roku. Pokud však chcete dodržet biorytmus rostlin, je jaro nejvhodnější dobou, ale není to nezbytné.

Důležité je pamatovat, že zelený ječmen potřebuje kromě výše uvedené teploty i dostatek světla. V zimní zahradě a ve skleníku je to v pořádku. Ale jak vyřešit umístění v interiéru? Zde se nabízí volba u velkého okna směřujícího na jižní stranu. Pro domácí pěstování není zapotřebí samozřejmě velký lán půdy, ale stačí truhlík či menší bedýnka, atd. Dno nádoby musí mít otvory pro odtok vody, jinak by došlo k uhnívání sazenic a následnému plesnivění. Co se týče substrátu, dobrá je půda ze zahrady, která by měla být výživná díky kompostu. Zakoupit však můžete i substrát v zahradnictví.

Zelený ječmen se seje nahusto do truhlíku či jiné nádoby, zem by měla být nahoře trochu nakypřená. Semena stačí jen mírně přimáčknout do půdy a pak jen poprášit zeminou. Opatrně a mírně zavlažit.

Následná péče o výsadbu není nikterak náročná, spočívá v pravidelném dodržování zálivky v přiměřeném množství. Toť vše. Sledujte, jak ječmen postupně klíčí a roste. Sklizeň probíhá v okamžiku, kdy výhony dosáhnou délky okolo 15 až 20 cm. Po sklizni je ihned rozmixujte a můžete dle chuti naředit obyčejnou vodou. Nápoj z čerstvého ječmene je doslova plný důležitých látek a vitamínů. Ideální je vysazování ječmene postupně v rámci průběžné sklizně a konzumace. Zelený ječmen působí pouze při pravidelné konzumaci, nepomůže vám a nemá účinky, jestliže si ho dopřejete pouze jednou za rok.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Zanechte komentář