Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Ovoce

Konzumací datlí výrazně prospíváme našemu tělu. Obsahují spousty vitamínů a minerálů

Jana Hlaváčová od Jana Hlaváčová
8.6.2020
v Ovoce
Doba čtení: 5 minut čtení
A A
0
datle

datle

Obrovské zdravotní přínosy datlí činí z těchto plodů tu nejlepší přísadu pro vývoj svalů. Lidé konzumují datle několika způsoby – nejčastěji v sušené podobě, ale také jako pastu připravenou z datlí, mléka a jogurtu, dále ve formě marmelády, v pečivu, při přípravě nejrůznějších dezertů atd. Datle jsou přínosné jak pro dospělé, tak pro děti, zejména v době zotavení z důvodu úrazu nebo nemoci.

Tradiční použití datlí

Lidé, kteří následují islám a dodržují půst, konzumují datle spolu s vodou. To také pomáhá zabránit přejedení se po skončení půstu. Když tělo začne absorbovat vysokou nutriční hodnotu datlí, pocity hladu jsou uklidněny. Také nervový systém může být obohacen konzumací datlí, protože obsahují značné množství draslíku.

Další využití datlí

Datle patří k těm málo sladkým pokrmů, které mohou regulovat trávicí proces. Mohou významně zvýšit hladinu energie u lidí během půl hodiny od konzumace. Americká rakovinová společnost doporučuje příjem 20-35 gramů vlákniny denně, které lze dodat přes právě přes datle. Také se říká, že pokud budete každý den jíst datle, udržíte si zdraví očí po celý život.

Nutriční hodnota datlí

Datle jsou dobrým zdrojem různých vitamínů a minerálů. Jsou také dobrým zdrojem energie, cukru a vlákniny. K významným látkám patří esenciální minerály, jako je vápník, železo, fosfor, sodík, draslík, hořčík a zinek. Obsahují také vitaminy, jako je thiamin, riboflavin, niacin, folát, vitamín A a vitamín K.

Zdravotní výhody dat

Výhody dat jsou podrobněji zmíněny níže.

Odstraňují zácpu

Datle jsou často kategorizovány jako laxativní potraviny. To je důvod, proč je tak často ječí lidé trpící zácpou. Abyste dosáhli požadovaného laxativního účinku datlí, namočte je přes noc ve vodě a ráno, kdy se promění v sirup, zkonzumujte, abyste získali co nejoptimálnější výsledky. Mají vysokou úroveň rozpustné vlákniny, která je nezbytná pro podporu zdravých střevních pohybů a pohodlného procházení jídla střevním traktem, které mohou zmírnit příznaky zácpy.

Zpevňují kosti

Významné množství minerálů, které se nachází v datlích, z nich činí super potraviny pro posilování kostí a boje proti bolestivým a oslabujícím chorobám, jako je osteoporóza. Toto suché ovoce obsahuje selen, mangan, měď a hořčík, které jsou nedílnou součástí zdravého rozvoje kostí a síly, zvláště když lidé stárnou, jejich kosti postupně oslabují.

Léčí střevní poruchy

Nikotin, který je obsažen v datlích, je přínosný pro léčení mnoha druhů střevních poruch. Trvalý příjem pomáhá inhibovat růst patologických organismů, a tak pomáhají stimulovat růst přátelských bakterií ve střevech.


Léčí anémii

Datle mají vysoký obsah minerálů, což je přínosné pro mnoho různých zdravotních podmínek, ale jejich impozantní hladina železa je dokonalým doplňkem stravy pro lidi s anémií. Vysoká hladina železa v datlích vyrovnává vlastní nedostatek železa u anemických pacientů, zvyšuje energii a sílu a snižuje pocity únavy a pomalosti.

Léčí alergie

Jednou z nejzajímavějších aspektů datlí je jejich obsah organické síry. To není velmi běžný prvek, který se nachází v potravinách, ale má užitečné množství přínosů pro zdraví, včetně snížení alergických reakcí a sezónních alergií. Podle studie provedené v roce 2002 mohou organické sloučeniny síry mít pozitivní dopad na množství lidí trpících zkušenostmi sezónní alergickou rýmou.

Zvyšuje energii

Datle mají vysoký obsah přírodních cukrů, jako je glukóza, fruktóza a sacharóza. Proto jsou dokonalou svačinkou pro okamžité doplnění energie. Konzumace datlí v případě, že se cítíte vyčerpaní, tuto únavu okamžitě odstraní.

Zachovávají zdraví nervového systému

Vitamíny v datlích z nich dělají ideální posilovač zdraví a funkčnosti nervového systému. Draslík je jednou z hlavních složek při podpoře zdravého a citlivého nervového systému a také zlepšuje rychlost a bdělost mozkové aktivity.

Podporují srdeční zdraví

Datle jsou poměrně užitečné při udržování zdravého srdce. Největší vliv na zdraví srdce mají datle, které necháte namočené přes noc, ráno je rozdrtíte a sníte. Navíc mají datle vysoký obsah draslíku, čímž snižují riziko mrtvice a dalších onemocnění souvisejících se srdcem. Snižují hladinu LDL cholesterolu v těle. Pokud užíváte datle aspoň dvakrát týdně, mohou zlepšit celkové zdraví srdce.

Léčí sexuální slabost

Datle jsou dokonce přínosem pro zvýšení sexuální vytrvalosti. Namočte několik datlí do čerstvého kozího mléka a nechte přes noc odležet. Poté je rozetřete do stejného mléka se směsí kardamomového prášku a medu. Tato směs se stává velmi užitečným tonikem pro zvýšení sexuální vytrvalosti a snížení sterility způsobené různými sexuálními poruchami.

Zbavují intoxikace

Datle se běžně používají jako lék na intoxikaci alkoholem. Poskytují rychlou úlevu a mají střízlivějící účinek v případě, že máte pocit, že jste spotřebovávali příliš velké množství alkoholu.

Léčí průjem

Zralé datle obsahují draslík, který je znám jako účinný způsob potírání průjmu. Datle jsou také snadno stravitelné, což dále pomáhá zmírnit nepředvídatelnou povahu chronického průjmu. Rozpustná vláknina v nich může také pomoci zmírnit průjem, tím, že poskytuje hromadné pohyby střev a podporuje normální a zdravé fungování vylučovacího systému.

Závěrem…

Přestože datle nesou ohromné ​​výživové hodnoty, při jejich výběru je třeba věnovat velkou pozornost, protože jejich povrch je velmi lepivý, což přitahuje různé nečistoty. Proto byste měli konzumovat pouze ty datle, které jsou správně zpracovány a zabaleny. Před jídlem je datle třeba důkladně umýt, protože to pomůže odstranit nečistoty přítomné na povrchu.
 

Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE

 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: léčivé účinky datlíproč jíst datlevitamíny v datlíchzdravé datle
SdíletTweetPin
Jana Hlaváčová

Jana Hlaváčová

Zajímám se o bylinky a alternativní medicínu. Zabývám se tradiční čínskou medicínou, jihoamerických bylinek či klasických českých léčivek. Dalším mým koníčkem je zahrada a pěstování rostlin, nebo právě bylinek. Ráda píšu právě o těchto tématech.

Podobné články

ovocny

Příprava ovocných kompotů z čerstvého ovoce

od Jitka Chvapilova
16.4.2025
0

Příprava ovocných kompotů z čerstvého ovoce je ideálním způsobem, jak si zachovat chuť léta po celý rok. Kompoty jsou výborné...

jablon

Mražení jablíček pro rychlé dezerty

od Jitka Chvapilova
16.4.2025
0

Mražení jablíček je vynikající způsob, jak mít po ruce čerstvé ovoce pro přípravu rychlých dezertů. Tento proces je jednoduchý a...

Další příspěvek
bylinky

Sestříhejte bylinky a přinesou vám druhou úrodu

leknín

Jaký leknín vybrat do zahradního jezírka a jak jej pěstovat

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

11 + 10 =

Mohlo by vás zajímat

zalévat

Správné zalévání: To může být docela velká věda

9.6.2020
Female hand holding a spoon with chia pudding or yogurt

Příprava ovocných jogurtů na zimu

15.11.2024
plevel

Plevel nám nemusí jen škodit. Jaká je důležitost a výhody plevele v půdě

7.12.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena