Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Česnek

Ideální podzimní recept – zelňáky z kyselého zelí

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
15.11.2023
v Česnek, Recepty
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
zelňáky t

Podle našich babiček stačily 2-3 lžičky poctivého kysaného zelí denně a děly se věci, tedy hlavně v oblasti imunity. Ale pokud se vám nechce tuhle dobrotu jíst jen tak na syrovo nebo jen hledáte zajímavý a snadný recept ze staročeské kuchyně, je tu inspirace. Zelňáky jsou v podstatě jen vylepšené bramboráky, takže se jejich přípravy není třeba vůbec bát. Ochucení je značně variabilní, a dobré tipy vám prozradíme i v závěru článku.

Zelňáky z kyselého zelí – receptkyselé zelí

  • brambory 500 g
  • kysané zelí 250 g
  • hladká mouka 100 g
  • slanina 100 g
  • česnek 2 stroužky
  • majoránka 1 lžíce
  • 1 lžička kmínu
  • vejce 2 ks
  • sůl a pepř
  • olej nebo sádlo na smažení

Prvním krokem je úprava kysaného zelí. Zatímco některé kuchařky radí řádně propláchnout, jiné naopak od tohoto kroku odrazují. Vy se rozhodněte podle své chuti. Jestli máte rádi jídlo trochu ostřejší (a chcete zachovat maximum účinných látek v kysaném zelí), můžete se proplachování zcela vyhnout. Naopak bude-li u stolu sedět osoba s citlivým zažíváním, raději zelí propláchněte. Ze zelí vymačkejte přebytečnou tekutinu a lehce ho pokrájejte.

Brambory oloupejte a nastrouhejte z poloviny nahrubo a z poloviny najemno. Zelňáky pak budou lépe držet pohromadě a nerozpadnou se. Slaninu nakrájejte na kostky, osmahněte na pánvi vymazané olejem (slanina pustí svůj vlastní tuk, více tedy není třeba), přihoďte zelí a krátce poduste. Přendejte na talíř nebo do misky, aby směs rychleji vychladla.

Slijte přebytečnou vodu z brambor a všechny suroviny v receptu (vyjma oleje na smažení samozřejmě) smíchejte. Majoránku drhněte mezi dlaněmi, česnek prolisujte, vejce předem rozkvedlejte. Mícháním vytvořte kompaktní hmotu.

Na páni rozpalte hlubší vrstvu oleje. Vyberte si ten s vysokou odolností proti vysoké teplotě – třeba řepkový nebo staré dobré a osvědčené sádlo. Na olej dejte malou naběračku těsta, rozetřete do stejnoměrně silné placky a smažte z obou stran dozlatova. Jeden zelňák z kyselého zelí budete mít hotový asi za 3-5 minut. Nechte ho okapat na ubrousku a podávejte, nejlépe se zeleninovým salátem, který zlepší trávení a uleví od pocitů těžkosti, tak častých po smažených jídlech.

Dobré tipy pro zapálené kuchařky

Ke smažení slaniny můžete přidat také hrst poctivých škvarků. Anebo doměkka podušené houby, zejména ty hřibovité nemají v receptu chybu.

Pokud je to možné, kmín nevynechávejte, působí proti nadýmání a lhostejno, zda použijete ten obyčejný nebo římský.

Opravdovou chuťovku získáte, pokud do přípravy receptu zapojíte maso. Ideální jsou vepřové řízky. Naklepejte je a ochuťte jako obvykle (mluvíme samozřejmě  o těch přírodních z trojobalu). Osmahněte je na pánvi po jedné straně. Otočte a zatímco se budou smažit zespoda, rozetřete na jejich horní část těsto na zelňáky. Znovu otočte a usmažte stranu s těstem, zatímco tu volnou pokryjete novým. Ještě jednou točte (celkem se tedy řízek v zelňákovém těstě bude smažit z každé strany dvakrát) a osmažte dozlatova. Dobrou chuť.

 

TIP:

Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: recept kysané zelírecepty babičekZelňáky z kyselého zelí
SdíletTweetPin1
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

cesnek bylinka

Příprava sadby česneku pro úspěšnou úrodu

od Jitka Chvapilova
18.8.2025
0

Před samotnou přípravou sadby česneku je důležité zvolit správnou odrůdu. V českých podmínkách se pěstují hlavně dva typy – česnek...

sauerkraut 1675109 1280

Kvašená zelenina: tradiční způsob uchování s moderními chutěmi a zdravotními benefity

od Jitka Chvapilova
15.8.2025
0

Kvašení (fermentace) je jedním z nejstarších způsobů konzervace potravin. Tento proces spočívá v přirozeném rozkladu cukrů pomocí mléčných bakterií, které...

Další příspěvek
výsev t

Dodržovat osevní postup je důležitější, než se zdá. Naplánujte si jej během zimních měsíců

jablečný mošt t

Jak uchovat jablečný mošt – vydrží vám až rok

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

eight + 18 =

Mohlo by vás zajímat

vino

Sladké tajemství pergoly: jak začít s pěstováním hroznů

11.9.2025
ovocne likery

Domácí ovocné likéry: příprava a tipy

26.7.2024
hadinec

Hadinec obecný se využívá ve formě obkladu při revmatismu a křečových žílách

9.6.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena