jablečný mošt t

Jak uchovat jablečný mošt – vydrží vám až rok

Zpracování velké úrody padavčat do jablečného moštu se zdá být jako velmi dobrý nápad. Co si však počít s patnácti lahvemi, když už po té třetí mají všichni členové rodiny té nasládlé pochoutky plné zuby? Poradíme vám, jak si skvělého čerstvého moštu užívat ještě dlouho po sezóně.

Máte velký mrazák? Svěřte ho ledu!

Vylisovaný mošt jednoduše naplňte do menších pet lahví. Předem je propláchněte teplou vodou, moštem je naplňte do 7/8. Lehce vytlačte vzduch a pevně uzavřete víčkem. Mrazák zapněte na maximum, alespoň  na chvíli. Čím rychleji mošt zmrzne, tím více cenných živin si zachová.

Při rozmrazování použijte opačný postup. Mošt dejte do lednice nebo za chladné okno a počkejte, dokud se všechny krystalky ledu úplně nerozpustí. Mošt spotřebujte nejlépe ihned, nejdéle však do dvou dnů. Nevypitý samozřejmě uchovávejte v lednici.

Jablečný mošt sterilujte, vydrží až rokmošt - Jak uchovat jablečný mošt – vydrží vám až rok

Pokud nemáte dostatečně velký mrazák, ale rozumíte si se zavařovacím hrncem, připravte si teploměr. Mošt nalijte do skleněných lahví, které jste předtím důkladně vymyli horkou vodou. Nalijte mošt a dobře uzavřete. Hrdlo i víčko můžete potřít vysokoprocentním alkoholem. Sterilujte asi 12 minut při 90°C.

Nechte pomalu vychladnout. V žádném případě nezchlazujte šokově, abyste mohli láhve rychleji uložit do spíže! Sterilovaný mošt vydrží v temnu a chladu i rok nebo více. Otevřený spotřebujte do tří dnů.

Jak uchovávaly jablečný mošt naše babičky? Použily křen!

Pro děti tato varianta příliš vhodná není. Ať chcete nebo ne, křen bude v moštu vždy trochu cítit. Na jeden demižon vám bude stačit vrchovatá lžíce nastrouhaného křenu. Neslibuje si od tohoto způsobu však stejnou výdrž jako u sterilace. 5-6 měsíců bývá maximum, poté je třeba přidat další křen. Takový mošt už se však hodí jen pro otrlé strávníky.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

 

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář