Letošní sezóna byla bohatá snad na všechny zahrádkářské plodiny. A co s přebytkem úrody? Můžete ji zkusit zavařit. Vyzkoušejte, jak skvěle chutná třeba zavařená mrkev, kterou využijete třeba do omáček, salátů nebo jen tak jako chuťovku k odpolední svačince.
Můžete ji zavařovat samotnou nebo s množstvím dalších ingrediencí – třeba květákem, brokolicí, fazolovými lusky, pastinákem a dalšími druhy zeleniny. Podle přidružených ingrediencí se dá poté využít na mnoha různé způsoby (třeba do polévky, do salátu, do pomazánky či omáčky, na chlebíčky apod.), a navíc není náchylná ke zkvašení, takže nám odpustí i menší přešlapy při zaváření.
Základní recept pro zavařování mrkve
Pro ty, kdo se o nic podobného nikdy nepokusili, máme připravený základní recept, který se zaručeně podaří i kuchařským začátečníkům. Množství 2 kilogramů mrkve si můžete přeložit také jako 2 kilogramy zeleniny, tzn. část z tohoto množství může klidně tvořit úplně jiná zelenina a poměr nálevu a ingrediencí v něm se přesto nezmění. A co tedy budeme potřebovat?
- 2 kilogramy mrkve
- 1 litr vody
- 20 g soli
- na špičku příborového nože kyseliny citronové
Mrkve očistěte a nakrájejte na požadovanou velikost a tvar – kolečka na chlebíčky, kostičky do salátů atp. Lze ji dokonce nastrouhat nahrubo a připravit si tak superrychlý základ omáček nebo polévek.
Připravte si zavařovací sklenice dobře vymyté horkou vodou a mrkev do nich napěchujte. Suroviny na nálev svařte a zalijte s nimi zeleninu. Dobře zavíčkujte a sterilujte. Ideální je teplota 100°C po dobu 10-12 minut. Poté sklenice vyjměte, otočte víčkem dolů a nechte vychladnou.
Takto zavařená mrkev bude křupavá a zachová si velké množství své původní chuti i cenných látek. Pokud však chcete zeleninu měkkou a co nejrychleji použitelnou, můžete kolečka nebo kostičky mrkve krátce povařit v horké vodě. Lépe se pak uplatní v pomazánkách, salátech nebo na chlebíčcích.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz
dobrý den, tu kyselinu citronovou do nálevu, nebo na špičku nože do sklenic?
Díky,
Ernest