mrkev zavařenina t

Umíte správně zavařovat mrkev? Příliš toho nepotřebuje

21.11.2018
218 Zobrazení

Letošní sezóna byla bohatá snad na všechny zahrádkářské plodiny. A co s přebytkem úrody? Můžete ji zkusit zavařit. Vyzkoušejte, jak skvěle chutná třeba zavařená mrkev, kterou využijete třeba do omáček, salátů nebo jen tak jako chuťovku k odpolední svačince.

Můžete ji zavařovat samotnou nebo s množstvím dalších ingrediencí – třeba květákem, brokolicí, fazolovými lusky, pastinákem a dalšími druhy zeleniny. Podle přidružených ingrediencí se dá poté využít na mnoha různé způsoby (třeba do polévky, do salátu, do pomazánky či omáčky, na chlebíčky apod.), a navíc není náchylná ke zkvašení, takže nám odpustí i menší přešlapy při zaváření.

Základní recept pro zavařování mrkve

Pro ty, kdo se o nic podobného nikdy nepokusili, máme připravený základní recept, který se zaručeně podaří i kuchařským začátečníkům. Množství 2 kilogramů mrkve si můžete přeložit také jako 2 kilogramy zeleniny, tzn. část z tohoto množství může klidně tvořit úplně jiná zelenina a poměr nálevu a ingrediencí v něm se přesto nezmění. A co tedy budeme potřebovat?zavařeniny - Umíte správně zavařovat mrkev? Příliš toho nepotřebuje

  • 2 kilogramy mrkve
  • 1 litr vody
  • 20 g soli
  • na špičku příborového nože kyseliny citronové

Mrkve očistěte a nakrájejte na požadovanou velikost a tvar – kolečka na chlebíčky, kostičky do salátů atp. Lze ji dokonce nastrouhat nahrubo a připravit si tak superrychlý základ omáček nebo polévek.

Připravte si zavařovací sklenice dobře vymyté horkou vodou a mrkev do nich napěchujte. Suroviny na nálev svařte a zalijte s nimi zeleninu. Dobře zavíčkujte a sterilujte. Ideální je teplota 100°C po dobu 10-12 minut. Poté sklenice vyjměte, otočte víčkem dolů a nechte vychladnou.

Takto zavařená mrkev bude křupavá a zachová si velké množství své původní chuti i cenných látek. Pokud však chcete zeleninu měkkou a co nejrychleji použitelnou, můžete kolečka nebo kostičky mrkve krátce povařit v horké vodě. Lépe se pak uplatní v pomazánkách, salátech  nebo na chlebíčcích.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář