V obchodech najdeme arašídy zařazené v sekci oříšky a stejně tak se k nim i chováme. Z botanického hlediska však jde o luštěninu, která nemá zdaleka tak vysoké nároky na pěstování, jak by se mohlo zdát. Máte-li větší balkon, hluboký květináč a trochu chuti k experimentování, pusťte se do toho!
Až budete kupovat trochu toho burákového potěšení na Vánoce, nezapomeňte si pár neporušených arašídů i se skořápkou odložit stranou do papírového pytlíku. Nebojte se, nebudou tam čekat dlouho, arašídy alias podzemnici olejnou (Arachis hypogaea) z čeledi bobovitých (Fabaceae) lze květináčům na okenním parapetu svěřit už v březnu.
Arašídy mají krátké vegetační období, dozrají i v našich podmínkách
Stačí pořídit větší květináčky, do každého zasadit po buráku a těšit se na první křehké výhonky. Nepřežeňte to pouze s teplem, 12-15 °C je ideální, při vyšších teplotách mladé sazeničky často zasychají. Přiměřeně zalévejte a nezapomeňte na dostatek rozptýleného slunečního světla. Ven mohou arašídy přijít až po posledních květnových mrazících. V té době budou mít výšku přibližně 15-20 centimetrů.
Při výsadbě na záhon volte spíše lehkou hlinito-písčitou půdu (stejnou, v jaké pěstujete například fazole). Spokojeny budou s mírnou zálivkou, hnojení nevyžadují.
Náš tip: arašídy můžete vysévat také přímo do záhonu. Do zeminy s přídavkem písku vytvořte hluboké důlky ve vzdálenosti 25-30 centimetrů od sebe, do každé dejte tři arašídové „lusky“ a lehce přihrňte zeminou. Začnou klíčit při teplotách okolo 20°C. Díky přídavku písku v hlíně se záhony rychle prohřejí a arašídy tak začnou klíčit dříve. Pomoci v rychlejším a vydatnějším růstu jim lze i výsadbou nebo výsevem do vyvýšeného záhonu, který se oproti okolní půdě rychleji prohřívá. Velmi důležitý je tento krok zejména u půd jílovitých, které bývají studené často ještě na počátku léta.
Pozor na zálivku v době kvetení
Pozorně vyhlížejte okamžik, kdy arašídy začnou kvést. Tehdy uberte na zálivce, přemíra vlhkosti způsobuje menší tvorbu pylu. A z neoplodněných květů vám arašídy nevyrostou. Po odkvětu zahrňte květní stopky hlínou. Právě tady se brzy začnou tvořit tolik oblíbené oříšky. Čím více odkvetlých stopek zeminou zahrnete, tím více arašídů se na podzim dočkáte.
Čas pro sklizeň úrody přichází na začátku podzimu, když natě začínají žloutnout. Každou rostlinu opatrně objeďte rýčem, a pak ji tahem za zelenou část ze země vytáhněte. Z kořenů oprašte přebytečnou hlínu a sesbírejte oříškové lusky. Nechte proschnout, dobře očistěte kartáčem a můžete se těšit ze zdravé pochoutky, vypěstované pod naším českým sluníčkem.
Náš tip: Jak jsme už zmínili v úvodu, kromě záhonu vám arašídy porostou i v dostatečně velkém a především hlubokém květináči na balkonu nebo terase.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz
Nezapomínáte, že většinou se arašídy prodávají pražené?! Z těch asi nic nevypěstujeme.
jasně,taky mi to vrtalo hlavou už na začátku článku…čekal jsem,že se to snad ke konci dozvím,jak to je a bohužel nic….z pražených asi těžko pěstovat…leda že by se pak urodily už taky pražené a rovnou v pytlíku 🙂
Pražené jsou ty vyloupané buráky,ale tam se píše,že se to má dát do hlíny nevyloupané.Zkusím to a uvidíme.
Měla jsem doma právě načatý 400 g sáček s arašídy – neloupanými. Schválně jsem se na něj šla podívat, než jsem tu poznámku napsala. Arašídy neloupané/pražené je na něm napsáno česky, slovensky a německy. Vyrobeno na Slevensku pro spol. ENSA. Jsou to klasicky takové jako vždycky. Fakt nevím, jestli se dají koupit nepražené a kde.
Snad nám někdo, kdo to ví, odpoví !
Píšou zasaďte lusky.
Pražené jsou i ty neloupane. Nechají se koupit i nepražene. Ty chutnají podobně jako ostatní luštěniny jen nejsou tak tvrdé.
Buraky se pred expedici prazí, syrové chutnají i vypadají jinak. U těchto je jedno, jestli vyloupane nebo celé.
Je to stejne, jako kdyz sedláci v sudetech chtěli sit jahly.
Dají se koupit i nepražené, i když je to vzácnější. Zaměřte se na obchody se zdravou výživou. Poznáte to snadno – nepražené chutnají jako náš hrášek, pražené pak tak, jak jste zvyklí. Případně semínka (čti nepražené lusky nebo plody, chcete-li) jsou k dostání i na internetu.
Jasně, že většina arašídů neloupaných se prodává pražená. Proto rada autorky, nechte si nějaké od vánoc, je zcestná. Jako kluk jsem jedl nepražené arašídy vyloupané a moc mi nechutnaly. Na pražených odsolených jsem závislý. Ale pěstovat u nás? Přestože jsem se nějakých 10 let staral o zahradu v kolonii, nikdo to nikdy nezkoušel. Nebude to zase až tak snadné. Skoro na všech arašídách je uvedena země původu Brazílie, Argentina, USA. Arašídy od KK jsou zřejmě z Číny, jsou jiné. Takže za mě – raději si zajdu do Kauflandu pro hotové, i když poslední dobou podražily.
Já jsem pochopila, že to autorka brala jako hru, pokusit se vypěstovat něco 🙂 , než být samozásobitel buráků.
Ale měla by být pečlivější ve svých návodech.
Nepražená semena podzemnice olejné se dají koupit i u nás. Zkoušel jsem je pěstovat, ale má to pár háčků. Zemina musí být lehká a písčitá, jinak rostliny špatně rostou. Záhon musí být na slunci, jinak rostliny zakrní. A hlavně (na rozdíl od článku) má podzemnice olejná dlouhou vegetační dobu, takže květy se objeví až koncem léta a plody už nestačí dozrát. A to bydlím na jižní Moravě. Políčka podzemnice jsem viděl poprvé na jihu Bulharska.
Dobrý den, zaujal mě článek o pěstování buráků. Jelikož mám doma Alexandra malého, který miluje buráky, kupuji mu klasiku v obchodech.
V krmících směsích pro velké papoušky nacházím také arašídy. Skořápky jsou ale někdy dost často otevřené a posekané. Vyhazuji je. Některé jsem ochutnala a chuť mají úplně jinou. Myslím, že to bude právě tím, že nebudou upražené.
Bydlím na severní Moravě, po 2 roky mi na zahrádce uzrály melouny, až bude čas, dám do země buráky z krmné směsi.
Dávám tip, třeba pro Mirka z jihu Moravy. Uvidíme.
Pro Jaroslavu: S těmi buráky pro papoušky máte určitě pravdu. Byl jsem kdysi v Afghánistánu, kde jsem si kupoval buráky nepražené. Byly trošku jiné chuti a při kousání z nich prýštil olej. Mně ale chutnaly. Zajímalo by mě, jestli se vám podaří nějaké plody, narozdíl ode mne, vypěstovat
chci jasnou odpověď, vyrostou mi vůbec ať už pražené nebo nepražené v našich přírodních podmínkách?
Přečtěte si příspěvek Mirka ze 14.2.
Joo, tady se vůbec neodpovídá !!! Vždy sem něco dá a pak jí to už nezajímá !
Už mi takhle od jiného autora bylo sděleno, že odborné rady jsou drahé – musí se na odborníky. Tyto příspěvky píšou ti, co je pro ně dané téma koníčkem (jak píše i autorka), nebo-li hobby! Takže jsou v podstatě nadšení laici, kteří ale nevědí všechno. Spíš jen nahodí téma. Buď pro peníze nebo možná, aby se z diskuzí i sami trochu „přivzdělali“ 🙂 Budiž jim to přáno. Jen by mohli víc myslet (viz pražené/nepražené) a lidi zbytečně „nemystifikovat“ třeba fotkami jiných rostlin, než o kterých je řeč apod.