violka

Fialky v lidové medicíně. Uvařte si čaj a připravte sirup

10.3.2020
7 922 Zobrazení

Ale nebylo to jen chvilkové potěšení ve váze, které vám mohly tyto křehké krásky dopřát. V období středověku se hojně používaly také v cukrářství nebo farmacii. Pro kláštery byla například typická fialková voda, ale k dostání byl například i fialkový olej a nejrůznější cukrovinky. Máme zde pro vás sirup z fialek a čaj z fialkových listů.

Věděli jste, že: nejvíce fialek se v té době sklidilo ve Francii? V době jejich největší slávy skončilo každý rok pod rukama pilných sběraček okolo 200 000 kilogramů čerstvých květů. Už v této době se rovněž započalo se šlechtěním odrůd, které dávaly nejvíce vonné silice. Dnes je můžeme znát jako ´Parme´, ´Plena´či ´Palida´.

Sirup z květů sloužil jako účinný lék na kašel, čerstvé listy a květy pak jako obklady na špatně se hojící rány. Šťáva z čerstvých listů našla své využití jako kloktadlo, případně jako čaj pro posílení imunity. Ten si koneckonců můžete uvařit také.

Viola - Fialky v lidové medicíně. Uvařte si čaj a připravte sirup

b.gliwa / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/1.0)

Čaj z fialkových listů: recept

Vezměte jednu vrchovatou lžičku čerstvých listů fialek a přelijte ji šálkem horké vody. Nechte 15 minut louhovat, přeceďte a vypijte. Můžete opakovat 2-3x denně.

Využívaly se ovšem také kořeny, a to rovněž proti kašli, případně na posílení zraku či jako podpůrný prostředek při léčbě onemocnění močových cest. A v našem výčtu samozřejmě nesmí chybět ani šerbet – lahodný nápoj, který se připravuje z cukru a svařených květů. Mladé listy fialek se používají do jarních salátů a polévek. A pokud budete chtít nevšední dekoraci na své zákusky, stačí oprané květy namočit do bílku, poté obalit v cukru a nechat zaschnout.

Rádi byste si jedinečnou vůni a chuť fialek uchovali i na zimu? Pak vám určitě přijde k chuti fialkový sirup. Jeho příprava není těžká. Ukážeme vám, jak na to:

Sirup z fialek: recept

  • 30 gramů čerstvých květů fialek
  • cca půl kila pískového cukru
  • 500 ml vroucí vody

Květy jen lehce očistěte od nejhrubších nečistot, pak je nalijte do hrnce a zalijte horkou vodou. Nechte vylouhovat přes noc – tedy alespoň 12 hodin. Poté přidejte cukr a vařte vše na mírném plameni až do zhoustnutí. Před přelitím do lahví můžete fialkový sirup přecedit nebo nechat květy uvnitř a vše přelít do tmavých lahví. Uchovávejte v chladu a spotřebujte do šesti měsíců. Otevřený sirup pak nejlépe do třiceti dní.

Fialkový sirup můžete použít k ochucení vody nebo ho přidat do lahodných dezertů a zákusků. Ovšem pozor na děti – je tak dobrý a voňavý, že vám z láhve bude nejspíš mizet i jenom tak.

 

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář

17 − 5 =