Ale nebylo to jen chvilkové potěšení ve váze, které vám mohly tyto křehké krásky dopřát. V období středověku se hojně používaly také v cukrářství nebo farmacii. Pro kláštery byla například typická fialková voda, ale k dostání byl například i fialkový olej a nejrůznější cukrovinky. Máme zde pro vás sirup z fialek a čaj z fialkových listů.
Věděli jste, že: nejvíce fialek se v té době sklidilo ve Francii? V době jejich největší slávy skončilo každý rok pod rukama pilných sběraček okolo 200 000 kilogramů čerstvých květů. Už v této době se rovněž započalo se šlechtěním odrůd, které dávaly nejvíce vonné silice. Dnes je můžeme znát jako ´Parme´, ´Plena´či ´Palida´.
Sirup z květů sloužil jako účinný lék na kašel, čerstvé listy a květy pak jako obklady na špatně se hojící rány. Šťáva z čerstvých listů našla své využití jako kloktadlo, případně jako čaj pro posílení imunity. Ten si koneckonců můžete uvařit také.
Čaj z fialkových listů: recept
Vezměte jednu vrchovatou lžičku čerstvých listů fialek a přelijte ji šálkem horké vody. Nechte 15 minut louhovat, přeceďte a vypijte. Můžete opakovat 2-3x denně.
Využívaly se ovšem také kořeny, a to rovněž proti kašli, případně na posílení zraku či jako podpůrný prostředek při léčbě onemocnění močových cest. A v našem výčtu samozřejmě nesmí chybět ani šerbet – lahodný nápoj, který se připravuje z cukru a svařených květů. Mladé listy fialek se používají do jarních salátů a polévek. A pokud budete chtít nevšední dekoraci na své zákusky, stačí oprané květy namočit do bílku, poté obalit v cukru a nechat zaschnout.
Rádi byste si jedinečnou vůni a chuť fialek uchovali i na zimu? Pak vám určitě přijde k chuti fialkový sirup. Jeho příprava není těžká. Ukážeme vám, jak na to:
Sirup z fialek: recept
- 30 gramů čerstvých květů fialek
- cca půl kila pískového cukru
- 500 ml vroucí vody
Květy jen lehce očistěte od nejhrubších nečistot, pak je nalijte do hrnce a zalijte horkou vodou. Nechte vylouhovat přes noc – tedy alespoň 12 hodin. Poté přidejte cukr a vařte vše na mírném plameni až do zhoustnutí. Před přelitím do lahví můžete fialkový sirup přecedit nebo nechat květy uvnitř a vše přelít do tmavých lahví. Uchovávejte v chladu a spotřebujte do šesti měsíců. Otevřený sirup pak nejlépe do třiceti dní.
Fialkový sirup můžete použít k ochucení vody nebo ho přidat do lahodných dezertů a zákusků. Ovšem pozor na děti – je tak dobrý a voňavý, že vám z láhve bude nejspíš mizet i jenom tak.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz