celery

Celer není jen do polévek, ale lze z něj připravit i jiná chutná jídla

9.12.2019
6 020 Zobrazení

Celer? Tak trochu přehlížíme tuto zeleninu, která však obsahuje mnoho vitamínů a dalších tělu prospěšných látek, a navíc z ní můžeme uvařit spoustu chutných jídel. Pojďte se seznámit s celerem blíž!

Jaké látky celer obsahuje

Je až neuvěřitelné, co všechno bulvy a listy celeru obsahují. Najdeme v nich vitamíny C, B1, B2, B3 a A, dále vlákninu, sacharidy, pektin, fosfor, zinek, vápník, hořčík, sodík, přirozenou sůl a éterické oleje.

Čemu pomáhá

Celer je dokonalý životabudič, pomáhá i při kocovině, povzbuzuje chuť k jídlu i k milování, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, působí močopudně, povzbuzuje nervovou soustavu při stresových situacích, zlepšuje zrak a působí příznivě na růst vlasů a nehtů.

celer 1 - Celer není jen do polévek, ale lze z něj připravit i jiná chutná jídla

Celer

A jak celer konzumovat

  1. Šťáva – dokonalým elixírem života je odšťavněný celer (můžete odšťavnit jak listy a řapíky, tak i bulvu). Šťáva pomáhá proti hemeroidům, cukrovce i křečovým žilám.
  2. V polévkách a omáčkách – asi nejznámějším způsobem využití celeru jsou polévky a omáčky (např. svíčková). Abyste celer využili bezezbytku, vyvařený celer nevyhazujte a do polévky či omáčky rozmixujte.
  3. Celerové hranolky – výborné jsou celerové hranolky. Vyrobíte je nakrájením celerové bulvy na „hranolky“ a v troubě na plechu lehce vymazaným olejem upečete jako bramborové hranolky, nakonec osolíte. Tyto hranolky můžete smíchat i s bramborovými hranolky a hranolky z mrkve a pak je talíř plný vitamínů i barev. S domácí tatarkou se jedná o skvělou večeři.
  4. Obalený celer – celer můžete podávat i jako hlavní jídlo. Bulvy nakrájené na kolečka můžete obalit v klasickém trojobalu anebo v jakémkoliv těstíčku. Smažte na pánvi v dostatku oleje a pokládejte na talíř vyložený ubrouskem, aby se přebytečný tuk vsákl. Podávejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

1 Komentářů

  1. Ahoj,
    jezte jen kořenovou zeleninu vypěstovanou v zemi. To co je k dostání v obchodech, jsou hydroponie plné jedů!!!
    V případě, že trpíte vyrážkou, akné apod. jako první vynechte kořenovou zeleninu a hlavně celer. Pozor, detoxikace (zlepšení stavu pokožky trvá dva až tři měsíce. Pozor II. Celer je téměř ve všech uzeninách, onáčkách, bramborových a jiných salátech, v cukrovinkách a oplatcích, prostě je všude a jen přísná dieta povede k vyléčení akné, exémů a jiných kožních problémů. Ty obecně vznikají především alergiemi na jídlo. Ketčup? Tak to je jen obarvený celer, tak pozor!!! Opak, první příznaky intoxikace tři dni až týden od pozření (proto si toho člověk nevšimne a ani třeba matka od mimča a lidé potom celé roky trpí, baší různý leky, živěj různé šarlatány, alergology, zlodějský farmaceutický průmysl apod a on je to celer. Zastavte hnisání v mezikoží, svědivé vyrážky, rozdrbanáh předloktí, otevřené nohy a olezlé ruce!. Dejte vale celeru!!!
    Bez legarace!

Zanechte komentář

Zavřít