Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Rostliny

Co vše se skrývá pod pojmem wasabi?

Jana Hlaváčová od Jana Hlaváčová
8.6.2020
v Rostliny
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
wasabi

wasabi

Wasabi (Eutrema japonicum) je známá také pod jménem japonský křen. Je členem rodu Brassicaceae, do kterého patří také zelí, brokolice, hořčice, křen či řeřicha.

Pěstování

Jak vyplývá z alternativního názvu, wasabi se pěstuje v Japonsku. Může dosahovat výšky 30 centimetrů a její listy, které jsou tmavě zelené a mají tvar ledviny, mohou růst do délky až 15 centimetrů a šířky 15 centimetrů. Semena rostou na rostlině Wasabi v malých, bílých květech, které jsou připevněny ke stonku.

Vzhledem k tomu, že wasabi potřebuje ideální a přirozeně se vyskytující prostředí, ve kterém může růst, je to vzácná rostlina, které se daří pouze v určitých oblastech Japonska. Poptávka po přírodním wasabi je velmi vysoká, což způsobilo, že Japonci vytvořili prostředí, kde wasabi může být uměle obděláváno, taktéž se můžeme spolehnout na dovozy z Číny. Původní wasabi se zřídka vyskytuje ve Spojených státech nebo Kanadě. Zatím pouze stát Severní Karolíny a provincie Britská Kolumbie dokázali znovu vytvořit ideální prostředí pro pěstování wasabi.

Složení

Allyl isothiokyanát je přísada ve wasabi, která je zodpovědná za jeho silný zápach. Jedinečná chuť wasabi pochází z isothiokyanátových sloučenin, které jsou vytvářeny reakcemi mezi buňkami. Když buňky prasknou, například v důsledku rozdrcení (při jídle), dochází k reakci mezi různými složkami uvnitř různých buněk. Tyto složky jsou normálně odděleny stěnami buněk, takže chuťové isothiokyanátové sloučeniny se v rostlině nevyskytují, pokud nedojde k poškození dříku. Výroba těchto isothiokyanátů je proto obranným mechanismem rostliny, aby odradila zvířata od její konzumace.

Mnoho rostlin má podobný obranný mechanismus, který vzniká při poškození buněk, a mnohé z těchto chemikálií mají pro člověka zdravotní výhody, protože jsou navrženy tak, aby reagovaly s jinými savci, které je konzumují.

Lékařské využití a přínosy pro zdraví

Antioxidační vlastnosti

K podpoře zdraví a pohody se používá každá část rostliny wasabi. Stonky a listy mají antibakteriálních vlastnosti, které pomáhají při léčbě respiračních problémů, jako je kašel. Wasabi lze také použít k léčbě průjmu, stimulaci chuti k jídlu a odstranění toxinů z těla. Wasabi je dobře známý díky silným antioxidačním a trávení povzbuzujícím vlastnostem, proto může být použito k podpoře celého těla, nejen k léčbě onemocnění a symptomů onemocnění.

Aktuální výzkum

Vědci dále zkoumají přínosy pro zdraví, které umožňují přísady obsažené ve wasabi, ačkoli všechna použití nebyla dosud schválena pro použití u široké veřejnosti. Nedávno bylo zjištěno, že některé rostlinné materiály ve wasabi mohou být podávány pacientům, aby se zabránilo tvorbě krevních sraženin. Některé látky v rostlině mohou zabránit růstu lidských rakovinných buněk, které se nacházejí v žaludku.

Koření obsahující Wasabi

Wasabi je známé svou silnou chutí a pálivostí. Nejčastěji se přidává ke křenu, k hořčici a chilli papričkám. Japonci jím často ochucují své sushi a sashimi. Používá se také jako zesilovač chuti s nudlemi, polévkou, rýží, grilovanými rybami a masem. Vzhledem k tomu, že jeho pikantní chuť je poměrně intenzivní, nedoporučuje se používat samostatně, a většinou jen v malém množství.

Jiné použití

Kromě toho, že wasabi přidá do jídla říz, používá se jako přísada v medicíně. Mleté wasabi se přidává do zubní pasty. Vzhledem k tomu, že rychle ztrácí chuť a sílu, je obvykle prodávána v menších tubách zubních past.

 

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, typy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: co obsahuje wasabijak vypadá wasabik čemu se přidává wasabizdravé účinky wasabi
SdíletTweetPin
Jana Hlaváčová

Jana Hlaváčová

Zajímám se o bylinky a alternativní medicínu. Zabývám se tradiční čínskou medicínou, jihoamerických bylinek či klasických českých léčivek. Dalším mým koníčkem je zahrada a pěstování rostlin, nebo právě bylinek. Ráda píšu právě o těchto tématech.

Podobné články

leaves 299931 1280

Proč zasychají špičky listů: příčiny, prevence a řešení

od Jitka Chvapilova
4.7.2025
0

Mnoho pěstitelů, ať už se věnují pokojovým rostlinám, balkonovým květinám nebo zahradním dřevinám, se někdy setká s nepříjemným jevem –...

crataegus 7973879 1280

Pěstování medonosných rostlin: Krása, užitek a podpora včel v jedné zahradě

od Jitka Chvapilova
15.6.2025
0

Včely a další opylovači hrají zásadní roli v přírodním ekosystému i zemědělství. Bez jejich práce bychom přišli o velkou část...

Další příspěvek
rooibos

Zdravá varianta čaje je rooibos. Mohou ho konzumovat děti, miminka a těhotné ženy

800px Salvia verticillata 240606

Šalvějový sirup při nachlazení

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

nineteen − 13 =

Mohlo by vás zajímat

rostlina

Víte, jak na správné řízkování? Dodržujte několik zásad a úspěšnost bude vysoká

8.6.2020
cesnek

Domácí postřiky proti škůdcům aneb ekologicky a s rozumem

8.6.2020
Rostliny, které zkrášlí váš domov i v zimě: výběr a péče

Rostliny, které zkrášlí váš domov i v zimě: výběr a péče

9.1.2024

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena