Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Zelenina

Když vám hnědnou spodní části rajčat nebo paprik, přidejte rostlinám vápník

Markéta Hubáčková od Markéta Hubáčková
8.6.2020
v Zelenina
Doba čtení: 2 minut čtení
A A
0
nekroza paprik

Zdroj foto: wikipedia

Pokud na své zahrádce nacházíte plody rajčat nebo paprik, které mají hnědé či černé spodní části, nezoufejte. Nejedná se o plíseň ani jinou chorobu, ale „jen“ o nedostatek vápníku.

Abiotická nekróza květního konce rajčat a paprik

Tato porucha se odborně nazývá abiotická nekróza květního konce rajčat a paprik. Za suchého počasí jsou skvrny ve spodní části plodů hnědé až černé, vpadlé a zaschlé, někdy pokryté saprofytickými (parazitickými, dřevokaznými) houbami. Za vlhka jsou naopak mokvavé, modročerné.

Jaká je prevence a první pomoc

Prevence před vznikem této poruchy je velmi jednoduchá. Stačí rostliny pravidelně zalévat, aby nikdy nedošlo k vyschnutí kořenového balu. Hodí se i odstává voda ze studny, která je tvrdší, tj. obsahuje více vápníku. Další možností je vápnit půdu před sázením rajčat, anebo při výskytu skvrn poskytnout rostlinám hnojivo, které obsahuje vápník. V tomto případě je dobrou volbou chlorid vápenatý, který se rostlinám podá listovou aplikací – postřikem na listy. Vápník dodá rostlinám i popel ze spáleného dřeva, který jim zapracujete do půdy. Důležité také je rajčata nepřehnojovat dusíkem a draslíkem – oba tyto prvky odebírají z půdy právě vápník. A zatímco jiným rostlinám to nevadí, rajčatům a paprikám ano.

Co s napadenými plody

Napadené plody již nevyléčíme, musíme je otrhat a zkompostovat nebo dát do bioodpadu. Avšak včasným otrháním napadených plodů a včasnou aplikací hnojiva s obsahem vápníku dosáhneme toho, že se další plody již kazit nebudou.
 

Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

 

Štítky: abiotická nekróza paprikabiotická nekróza rajčathnědnutí paprikhnědnutí rajčatprevence abiotická nekróza paprikprevence abiotická nekróza rajčat
SdíletTweetPin
Markéta Hubáčková

Markéta Hubáčková

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Podobné články

cibule

Zeleninová spíž na zimu: jak uskladnit brambory, cibuli a mrkev

od Jitka Chvapilova
16.9.2025
0

Správné uskladnění zeleniny je klíčové pro její dlouhou trvanlivost, zachování živin i chuti. Pokud jsou podmínky nevhodné, plody začnou klíčit,...

okurka

Květiny jako tajní spojenci zeleniny: Jak kombinovat rostliny pro bohatší úrodu

od Jitka Chvapilova
6.9.2025
0

Moderní zahradničení už dávno není jen o tom, jak vypěstovat co nejvíce zeleniny na co nejmenší ploše. Stále více zahrádkářů...

Další příspěvek
zelenina

Nejčastější choroby u zeleniny, jak jim předcházet a jak je řešit

kompost

Pečujte o půdu tím, že jí dopřejete živiny

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

nine − five =

Mohlo by vás zajímat

kapusta

Jak pěstovat kapustu a její využití v kuchyni

2.4.2025
zelenina

Biozahrada bez chemie: návrat k přirozenosti, který dává smysl

2.6.2025
chokeberry 2643274 1280

Živý jedlý plot: Jak na kombinaci rakytníku, muchovníku a arónie

28.8.2025

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena