Druhy kávy: Myslíte, že na světě je jen několik druhů káv, ve kterých se dobře vyznáte? No možná nás překvapíte, nebo vás vyvedeme z omylu.
Espresso
Nejzákladnější druh kávy, který uvedl do světa Luigi Bezzero, je espresso. Espresso je 30 ml kávy, která je extrahovaná 20 až 30 sekund pod tlakem 9 barů při teplotě 90 °C (nesmí se vařit). Většina Čechů si u nás v Čechách objednává presso. V zahraničí vám ale neporozumí, takže si objednávejte opravdu „espresso“. Chcete-li větší espresso, objednávejte v Čechách dvojité preso, v zahraničí espresso doppio.
Ristretto
Ristretto je menší espresso, tedy 20 ml kávy připravené stejně jako předchozí druh. Je méně hořké než expresso, ale zato sladší a kyselejší.
Lungo
Lungo je další z káv, která není dolitá mlékem. Je to v podstatě espresso, které je dolité horkou vodou v poměru 1:1.
Americano
Ještě větší káva, která vzniká dolitím espressa horkou vodou v poměru až 1:5. Ve správné kavárně byste měli dostat espresso a dolít si ho sami tak, jak potřebujete. A jak k takové kávu vůbec došlo: Podle legend americkým vojákům na italské pevnině za 2. světové války nechutnala silná italská káva, a tak si do ní dolévali horkou vodu.
Macchiato (Latté Macchiato)
A dostáváme se ke kávám s mlékem. Macchiato je káva s malým množstvím mléčné pěny, která vzniká šleháním mléka vodní parou. V mléce pak vznikají bublinky, podle kterých je nápoj i pojmenován.
Caffe Latte
Toto je velká káva s mlékem, která má vždy objem 250 ml nebo i více. Mléko a mléčná pěna zabírá polovinu obsahu celého nápoje. Caffe Latte se většino servíruje ve vysokém šálku nebo sklenici s ouškem a lžičkou.
Cappuccino
Cappuccino má objem od 150 do 180 ml. Patří ke středně velkým kávám. Na horkém mléku je posazena pěna, anebo – jak to známe z dnes – mikropěna je provázána s mlékem. Pěna by měla být vysoká aspoň 1 cm, ale neměla by přesahovat okraj šálku ani tvořit kopec. Na pěnu si můžete dát skořici, kakao nebo čokoládu.
Flat White
Silná káva (espresso doppio) s malým množstvím mléka – to je Flat White. V kavárně vám ji nejspíše naservírují do tlustostěnné průhledné sklenice.
Vídeňská káva
Správná vídeňská káva by mělo být velké espresso (Lungo) a kopcem pravé šlehačky.
Irská káva
Irská káva se dělá z 2,3 dcl espressa, doplněná o 3 až 4 cl irské whiskey a 2cm vrstvou vychlazené vyšlehané smetany.
Frappé
Frappé je káva na léto. Potřebujete espresso, cukr, led a mléko. Vše promixujeme v shakeru, měla by vzniknout pěna.
Bicerin
Tato káva se rovněž připravuje z espressa a pochází přímo z italského Turína. Jedná se o kávu, která má několik složek, jež jsou od sebe vizuálně odděleny. Na kávu se používá sklenice s dvojitým dnem. Nejprve se do ní nalije ¼ espressa, dále ¼ horké čokolády, pak ¼ našlehaného mléka a může přibýt ještě ¼ šlehačky (není povinná).
Corretto
Další italská káva, která je trochu podobná irské kávě, jen je o něco luxusnější. Místo whiskey se do kávy lije brandy, grapa nebo sambuca. V Itálii to vypadá tak, že vám buď barista nalije alkohol přímo do kávy, nebo vám jej dá v nádobce vedle, abyste si nalili podle chuti.
Marocchino
Jedná se o nápoj vyrobený z espressa nebo ristretta s mléčnou pěnou, který je navíc ochucený čokoládou. Čokoláda může mít podobu sirupu nebo horké čokolády. V některých italských oblastech se do kávy dává i Nutella.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz