Odrůdy kávovník: Kolik je vlastně odrůd kávovníku? A které jsou ty nejčastější? Které jsou lepší a které horší? Ze kterých odrůd si připravíte tu nejlepší kávu?
Druhy kávovníku
V kostce můžeme říci, že existují 4 nejznámější odrůdy kávovníku, z nichž první 2 jsou velmi rozšířené a kávu z nich jste už určitě pili, zatímco ty druhé 2 se na světovém trhu příliš neobjevují. První jsou arabika (Arabica) a robusta (Canephora). Druhé jsou kávovník liberijský (Liberica) a kávovník šari (Excelsa). Dalších asi 120 odrůd kávovníku je v celosvětovém měřítku nevýznamných.


Kávovník arabika
Kávovník arabica neboli arabský kávovník roste v nadmořské výšce 900 až 2800 m n. m., některé druhy rostou jako lesní forma, jiné vyhledávají sopečnou půdu. Dorůstá 8 m výšky. Nevýhodou těchto kávovníků je to, že jsou méně odolné vůči chorobám a škůdcům a také jsou choulostivé na mráz. Mají rády teplotu do 24 °C. Semena jsou citlivá na teplotu, jsou větší než u ostatních kávovníků a mají světlou barvu, jsou protáhlejší a mají středovitě zakřivené esíčko uprostřed, mají nižší obsah kofeinu (1,2 až 1,5 %), avšak více cukru a lipidů a chutnají jemně a nasládle. Zpracování je náročné, používá se tzv. mokrá metoda, fermentace. Díky tomu všemu je tato káva nejdražší na světě. Přesto představuje 70 % celosvětové produkce a pěstuje se v Jižní Americe. Největším producentem je Kolumbie, Etiopie, Mexiko a Guatemala.


Kávovník robusta
Kávovník robusta je odolnější vůči chorobám i škůdcům, má také raději vyšší teploty (kolem 30 °C). Dorůstá až 10 m výšky. I zpracování je jednodušší, provádí se tzv. suchou metodou, semena obsahují více kofeinu (2,2 až 2, 7 %), avšak méně cukrů a lipidů, mají tmavší barvu a drsnější chuť. Představuje asi 22 % celosvětové produkce, pěstuje se především na východní polokouli; největším producentem je Vietnam, Etiopie, Indonésie a Indie. Je výrazně levnější než předchozí druh. Pokud se oba druhy smíchají, cena je také levnější než u samotné arabiky. Například oblíbeným mícháním vzniká směs 80 % arabiky a 20 % robusty.


Kávovník liberijský
Kávovník liberijský dorůstá výšky 18 metrů. Strom je velmi silný a plody jsou velké. Avšak nevýhodou je jejich hořká chuť. A tak i když poskytuje tento kávovník vysoké výnosy, většinou se v prodeji moc neuplatní, protože káva z něj upražená má jen průměrnou chuť.
Kávovník šari
Tato odrůda je zdaleka nejvyšším kávovníkem, který dorůstá až 20 m výšky. Pěstuje se převážně ve Vietnamu a Kongu. Je to velmi odolná odrůda, zejména vůči nemocem a suchu. Bohužel se opět jedná o kávu nízké kvality, protože zejména vůně pražené kávy je příliš ostrá a nepříjemná.
ZAJÍMAVOST: Všechny druhy kávy budou chutnat podle toho, které rostliny rostly v jejich okolí. Proto se často můžete setkat s ovocnou chutí nebo oříškovou chutí.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz