Tři nejoblíbenější způsoby extrakce oleje jsou macerace, parní destilace a lisování za studena. I když se postup jejich přípravy může zdát komplikovaný, ve skutečnosti mohou být všechny tyto způsoby provedeny doma a potřebujete k tomu jen několik nástrojů. Každá z těchto metod produkuje olej, který by měl být skladován ve vzduchotěsné nádobě ve tmavém prostředí. Spotřebovat byste ho měli do 12 měsíců. Jste připraveni to vyzkoušet? Naučíme vás, jak provádět každou metodu a připravit si esenciální oleje.
Macerace
Macerace je takový způsob přípravy oleje, který používá rostliny, olej a teplo. Macerace je doporučeným způsobem extrakce pro bylinky, jako je heřmánek nebo levandule. Potřebujete vzduchotěsnou nádobu, nosný olej (nejlépe kokosový olej, ale můžete ho nahradit jakýmkoli jiným rostlinným olejem, například olivovým) a sušené rostliny (všechny části – listy, kořen i květy).
Naplňte ji nasekanými a sušenými rostlinami dle výběru.
Na rostlinný materiál nalijte nosný olej podle svého výběru, dokud nebude zcela zakryt.
Umístěte nádobu na slunečné místo po dobu asi tři týdny. Teplo ze slunce bude jemně extrahovat oleje bez narušení vlastností rostliny.
Každý druhý den směs jemně promíchejte nebo protřepejte. U většiny rostlin začínáte pozorovat zbarvení nosného oleje.
Slijte olej a skladujte ve tmavé místnosti a chladu.
Parní destilace
Tato metoda destiluje oleje parou. Surový olej se připojí k páře, která se pak kondenzuje do vody a oleje. Oddělte olej od vody a máte esenciální olej! To je nejlepší způsob, jak vyrobit čajovníkový olej. Budete k tomu potřebovat hrnec s poklicí, pařák na potraviny (například na knedlíky), kostky ledu, oddělovací nálevku a rostliny.
Postup:
Rostliny umístěte do nádoby a zalijte vodou tak, aby byly ponořené.
Na rostliny umístěte pařák, aby byly celou dobu ponořené.
Hrnec zakryjte poklicí – ale tak, aby poklice byla obráceně.
Zatímco vodu dole přivedete k varu, nahoru do poklice dejte několik kostek ledu. To zkrátí proces kondenzace.
Jakmile se led roztaví, vypněte sporák.
Obsah hrnce přelijte do dělící nálevky.
Po naplnění se ujistěte, že oba konce trychtýře jsou uzavřeny a silně protřepejte.
Otáčejte trychtýřem a otevřete jej pro uvolnění tlaku. Olej se vznáší a voda klesne.
Olej a vodu vyprázdněte do samostatných nádob.
Tento postup opakujte ještě třikrát, abyste získali maximální množství oleje.
Lisování za studena
Lisování za studena jednoduše znamená vytlačení oleje tlakem. Tuto metodu můžete použít na okurky a aloe vera. Budete k tomu potřebovat hmoždíř, rostliny a nosný olej.
Postup:
Umístěte rostliny do hmoždíře s dostatečným množstvím nosného oleje (tj. rostliny musí být v oleji zcela ponořeny).
Nyní 15-30 minut drťte rostlinu v hmoždíři. To, že to děláte dobře, poznáte podle toho, že celá místnost se naplní vůní rostliny.
Přidejte do hmoždíře o něco více nosného oleje, přikryjte a nechte odležet po dobu asi 48 hodin.
Pro oddělení rostliny od oleje použijte jemné sítko.
Výhoda bylinkových olejů
Pokud jsou všechny výhody v rostlinách obsaženy v olejích, které rostliny obsahují, jedná se o skvělé tři způsoby, jak z rostlin dostat to nejlepší. Díky svým pomocníkům ze zahrady můžete získat přirozeně rozjasněnou pokožku, můžete zlepšit své dýchání, zvlhčit vzduch a snížit riziko nemoci.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz