Příroda se zlehka ukládá ke spánku, listí se zabarvuje a pro houbaře nastává vrchol sezóny. Typická houba věstící přicházející podzim je václavka, u nás se můžete setkat dokonce s několika druhy. Nejen, že je výborná v kuchyni, ale může mít i pozitivní účinky na naše zdraví.
Václavka smrková a ostatní druhy
Jakmile se trošku ochladí, především okolo svátku svatého Václava, začínají se v přírodě objevovat václavky. Od zmíněného světce také získaly své jméno. Pokud nepřijdou velké mrazy, můžeme je sbírat po celý říjen, a dokonce i v listopadu.
Patří mezi houby, které nemusíte zdlouhavě hledat, rostou velmi hojně a pokud na ně narazíte, odnesete si rovnou celý koš. Rostou v trsech a poznáme je po žlutohnědém zbarvení kloboučků. Ne každý ví, že se můžeme setkat s více druhy václavek.
Václavka smrková patří asi k nejhojnějšímu druhu u nás. Jak už sám název vypovídá parazituje hlavně na smrkovém dřevě, čímž může způsobovat škody. Mají 3-10 cm široký klobouk plochého tvaru s drobnými šupinkami a barvy červenavě hnědé. Najdeme ji především na kmenech či pařezech mrtvých nebo živých jehličnanů, přednostně smrků.
Václavka hlíznatá roste v listnatých lesích. Růst může jednotlivě, ale i v trsech. Nacházíme ji na pařezech, kmenech, také volně na zemi, kde vyrůstá na zbytcích rozkládajícího se dřeva. Klobouček má žlutohnědý až načervenalý.
Václavka obecná je houba, kterou nepřehlédneme. Má medově zbarvený klobouček s tmavohnědými vločkami. Napadá hlavně listnáče, roste na jejich kmenech a pařezech. Spíše se s ní setkáme v teplejších oblastech.
Václavek u nás existuje ještě více druhů, například severská či bažinná. I pro odborníky je někdy těžké rozeznat jednotlivé druhy od sebe.

Zdroj foto: pixabay
Václavky jsou jedlé, ale pozor na zpracování
Václavky jsou jedlé houby, ale v syrovém stavu obsahují termolabilní látky, které se varem rozkládají. Vyžadují tepelnou úpravu alespoň 25-30 minut. Konzumace v syrovém stavu nebo nedostatečně tepelně upravené, může vyvolat trávicí obtíže-nevolnost, křeče břicha, průjem, zvracení.
Zdravotní benefity
Václavek si začala všímat i lékařská věda. Jejich výtažek může mít několik příznivých účinků. Působí proti bakteriím a plísním. Zlepšuje srdeční činnost, prokrvení mozku a končetin.
Podle některých studií vykazuje i protirakovinné účinky. Staří Číňané využívali výtažky václavky na plicní a jaterní choroby nebo žaludeční potíže. Posiluje trávicí trakt a plíce, preventivně působí proti pálení žáhy.
Předchází bolestem zad, potlačuje příznaky epilepsie a rachitis. Václavky také léčily šeroslepost a oční choroby.
Čerstvé se mohou usušit, rozdrtit na prášek a použít k léčbě. Denní dávka je potom 30 g prášku do pití nebo jídla.

Zdroj foto: pixabay
Voňavá václavka v kuchyni
Sbíráme mladé a středně velké plodnice, které se ještě zcela nerozvinuly. Je třeba je opravdu dobře tepelně upravit. Jakou pochoutku z nich vyrobit? Co třeba václavkový guláš!
Václavkový guláš
- 1 kg václavek
- 250 ml smetany
- olej nebo sádlo
- sladká červená paprika
- 2 cibule
- majoránka
- kmín
- sůl
- česnek
- hladká mouka
Očištěné václavky povaříme asi 5 minut ve vodě a slijeme. Připravíme si pánvičku, ve které osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme kmín. Jakmile je cibulka osmahnutá, přidáme červenou papriku, sůl a povařené václavky.
Vše podlijeme vodou a přibližně 30 minut vaříme. Smetanu smícháme s trochou hladké mouky, aby se guláš zahustil. Nakonec ještě přidáme majoránku a česnek na dochucení. Servírujeme s knedlíkem nebo pečivem.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz